Отпускат средства за приключване на програмата за саниране

1
Става въпрос за 52 блока
Става въпрос за 52 блока Снимка: Община Перник / БТА

Става въпрос за 52 блока

С промени в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за тази година (МРРБ) правителството осигури средства за приключване на програмата за саниране и напредък при покриване на територията на страната с кадастрална карта, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Със свое постановление правителството одобри вътрешнокомпенсирани промени в рамките на бюджета на МРРБ.

Едната мярка включва увеличаване на разходите по програма „Подобряване на жилищните условия на маргинализирани групи от населението“ с 29 241 900 лв. за тази година за сметка на намаление на разходите по програмата за рехабилитация и изграждане на пътна инфраструктура.

Средствата са необходими, за да бъде изпълнен поетият през 2015 г. ангажимент от държавата, в изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, за обновяване на общо 2022 блока. Към момента обаче се оказва, че липсва достатъчен финансов ресурс и не достигат средства за завършването на последните 52 жилищни сгради.

Осигурените средства са първият транш за завършване на сградите по програмата. Предстои одобряването на още два, като парите ще бъдат разходвани през периода 2023-2025 г. Те ще бъдат предоставени от бюджета на МРРБ за съответната година на общинските администрации чрез трансфери по сключени споразумения.

С приетото постановление за вътрешнокомпенсирани промени в бюджета на МРРБ за 2023 г. се предвижда и увеличаване на текущите разходи по програма „Устройство на територията, благоустройство, геозащита, водоснабдяване и канализация“ с 4 378 000 лв., чрез компенсирано намаление на текущите разходи по програма „Стратегическо планиране на регионалното и пространственото развитие, децентрализация и териториално сътрудничество“, където е установена икономия на средства от предвидени за погасяване наложени финансови корекции.

Става въпрос за санирането на последните 52 блока по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в общините Столична (24), Пловдив (1), Русе (4), Хасково (10), Добрич (8), Каварна (3) и Тутракан (2), които имат сключени договори през 2015 и 2016 г., но за които не е осигурен финансов ресурс през годините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари