РЗИ уточниха в кой квартал е затвореният магазин заради коронавируса

26
Той не е част от верига, а е малък търговски обект
Той не е част от верига, а е малък търговски обект

Хранителният магазин, който днес ще бъде затворен заради болния от коронавирус, пазарувал оттам, се намира в Централната градска част на Русе.

Той не е част от верига, а е малък търговски обект. Това уточниха за Русе Медиа от РЗИ - Русе, откъдето бяха категорични, че по-конкретна информация няма да бъде предоставяна, предаде Русе Медиа.

Към 11:00 часа инспекторите от Регионалната здравна инспекция вече бяха на място, за да извършат необходимите действия по затварянето на обекта, където са работили 2-3 души,  да установят контактните лица и да вземат проби.

Областният управител Галин Григоров пък отправи апел информацията, която публикуват медиите, да бъде проверена и достоверна, за да се избегне създаване на паника сред хората. Той припомни и, че данни за болни, тяхното медицинско състояние, както и за контактни лица може да се получава единствено от Националния оперативен щаб, а впоследствие подробности могат да бъдат давани от директора на Регионалната здравна инспекция.

Както вече съобщихме, в Русе вече има първи случай на коронавирус.

Става дума за 51-годишен мъж, работил заедно с приятелката си в ски курорт в Австрия. Двамата са се прибрали в Русе през Дунав мост на 16 март, когато все още Австрия не е била в списъка с рисковите държави, обясни на извънреден брифинг директорът на РЗИ - Русе д-р Маргарита Николова. Затова не са попълвали анкета и не са били поставени под карантина.

„Хората обаче са били много съвестни, стояли са си вкъщи, единствено са ходили да пазаруват и са имали контакт с агенция за недвижими имоти, тъй като живеят на квартира. На 25 март мъжът е получил първи симптоми, самолекувал се е вкъщи пет дни.  На 30 март вече се влошава и отива в белодробната болница“, каза още д-р Николова.

Там му се прави рентгенова снимка и се вижда, че има десностранна бронхопневмония, след което веднага е прехвърлен в Инфекциозно отделение на УМБАЛ „Канев“. Изолиран е в отделна стая, както са изискванията в тази ситуация. Той е в добро състояние.

В агенцията за недвижими имоти, където са 1-2 души,  всички ще бъдат поставени под карантина и ще им бъдат взети проби. Лекарят, който е правил рентгеновата снимка, не е бил екипиран. Той също ще бъде поставен в карантина и ще му се направи проба.

Белодробната болница няма отделен вход и затова не може да се направи отделение за болни от коронавирус, при което се налага те да се прехвърлят в Инфекциозното отделение. Инфекциозното отделение е в самостоятелна сграда и това няма да наруши нормалната работа на самата болница, която продължава да е в предкарантинен режим. Инфекциозно отделение разполага общо с 34 легла за болни от коронавирус, като има възможност за още 30 в новия сектор на мястото на бившата болница „Медика кор“. На Тубдиспансера няма да се прави дезинфекция, тъй като рентгенът е с отделен вход и няма нищо общо с поликлиниката и болницата.

„Мисля, че хората в Русе са доста дисциплинирани, за разлика от други градове, а и мерките са за това“, коментира д-р Николова липсата до момента на заразени в граничния град. В областта под карантина са 1244 души, повечето са се завърнали от чужбина, а 217 души вече са приключили двуседмичният си престой вкъщи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари