Русия ще построи най-мощния ледоразбивач в света

1

Този кораб ще може да пробива многометровия леден слой на Северния ледовит океан през зимата и да прочиства пътя за търговски кораби от цял ​​свят.

В средата на януари, в последния си ден като министър-председател, Дмитрий Медведев подписа указ за отпускането на 127 млрд. рубли (над $2 млрд.) за изграждането на най-мощния в света атомен ледоразбивач от ново поколение с мощност 120 MW.

Корабът ще бъде построен до 2027 година. Договорът за строителство е възложен на корабостроителницата "Звезда" в руския Далечен изток.

Този проект ще стане най-скъпият в съвременната история на Русия, но в същото време един от най-рентабилните не само за страната, но и за нейните партньори.

Основната задача на "Лидер" ще е да осигури целогодишно транспортиране на стоки по Северния морски път.

"Транспортирането на стоки от Европа до Азия по Северния морски път е два пъти по-бързо, отколкото през Суецкия канал. Но понякога датите се пресрочват поради непробиваемия слой лед в региона, да не говорим за отсъствието на маршрут за шест месеца през зимния период. "Лидер" ще елиминира тези проблеми, тъй като вече при самите тестови изпитания той показа способността си да разбива лед с дебелина 4,3 м със скорост 2-3 възела (3-4 км/ч)", каза за Russia Beyond източник от отбранително-промишления комплекс.

Индийският премиер Нарендра Моди, вицепремиерът Юрий Борисов, председателят на борда на "Роснефт" Игор Сечин и руският президент Владимир Путин (отляво надясно) инспектират макета на ледоразбивача "Лидер"

В момента преминаването по Северния морски път е невъзможно за шест до седем месеца в годината поради лед, който достига 2 м дебелина. "Лидер" ще реши този проблем и ще може да преодолява леда със скорост от 13 възела (20 км/ч), оставяйки след себе си 50-метров "коловоз" за кораби, които доставят стоки от Европа до Азия и обратно.

"Потенциалът на кораба е огромен. Благодарение на него товарооборотът по Северния морски път може да нарасне до 70 млн. т годишно. Това важи особено за транспортирането на полезни изкопаеми в Азия", добави събеседникът на Russia Beyond.

Характеристики на "Лидер"

Този атомен кораб има невероятна автономност, тъй като не е необходимо да попълва атомното си гориво в продължение на четири до пет години. Единственото нещо, което трябва да се актуализира при влизане на пристанища, са запасите за екипажа му. При това провизиите трябва да се попълват не по-често от веднъж на осем месеца плаване.

Тактико-технически характеристики на "Лидер":

  • Дължина: 209 м;
  • Широчина: 47,7 м;
  • Височина: 18,9 м;
  • Тяга: 13 м;
  • Водоизместимост: 70 600 т;
  • Мощност: 120 MW;
  • Скорост: до 23 възела (до 37 км/ч);
  • Ледопроходимост: 4,3 м;
  • Екипаж: 63 души
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари