Русия и Беларус създават обща войскова групировка

1
Лукашенко е получил предупреждение за подготвян удар срещу Беларус от територията на Украйна
Лукашенко е получил предупреждение за подготвян удар срещу Беларус от територията на Украйна Снимка: CNN

Лукашенко е получил предупреждение за подготвян удар срещу Беларус от територията на Украйна

Президентите на Беларус и на Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин договориха разполагането на съвместна регионална войскова групировка. Това съобщи беларуският лидер на съвещание по проблемите на сигурността, предадоха агенциите на двете държави, съобщава ДНЕС.

Лукашенко припомни, че след неформална среща на Общността на независимите държави в Санкт Петербург миналата седмица е разговарял с Путин на четири очи.

„Във връзка с изострянето на напрежението по западните граници на Съюзната държава (между Беларус и Русия, б. р.) договорихме развръщането на регионална групировка на Руската федерация и Република Беларус. Всичко това според наши документи. Ако нивото на заплахата достига днешното ниво, както сега, започваме да задействаме групировката на Съюзната държава. Основата (винаги съм го казвал) на тази групировка е армията, Въоръжените сили на Република Беларус. Трябва да ви информирам, че формирането на тази групировка започна. То протича вече два дни според мен. Дадено беше мое нареждане да пристъпим към формирането на тази групировка“, обясни Александър Лукашенко.

Той увери, че по неофициални канали е получил предупреждение за подготвян удар срещу Беларус от територията на УкрайнаКиев искал да организира „Кримски мост 2“. Лукашенко е предал на украинския президент Володимир Зеленски да не докосва „с мръсните си лапи нито метър“ от територията на Беларус.

Евентуалното влизане на беларуски сили в Украйна би станало признак на нова ескалация на украинския конфликт, изтъква Франс прес.

На Запад се насажда мнението, че беларуската армия ще се включи пряко в специалната военна операция на територията на Украйна. Военнополитическото ръководство на НАТО и редица европейски страни „вече открито разглеждат варианти за възможна агресия срещу страната ни, дори за нанасяне на ядрен удар“, добави Лукашенко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    джо бидон е дементен
    Браво! Така трябва! Общ фронт срещу агресора и 52 полов урод сащ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари