Говорител на ЕК: Руските ракетни атаки са провокирани от страх

1
Днешните ракетни атаки по украински градове доведоха до цивилни жертви и повредена гражданска инфраструктура
Днешните ракетни атаки по украински градове доведоха до цивилни жертви и повредена гражданска инфраструктура Снимка: АП

Днешните ракетни атаки по украински градове доведоха до цивилни жертви и повредена гражданска инфраструктура

Европейската комисия осъди руския ракетен обстрел, извършен днес по Киев и други украински градове, който доведе до цивилни жертви и повреда на гражданска инфраструктура, предава БТА.

"Това са варварски атаки, провокирани от страх", заяви на брифинг Петер Стано, говорител на ЕК. Атаките срещу цивилното население наподобяват "военни престъпления", добави той, цитиран от Франс прес.

"Става дума за нова и неприемлива ескалация", коментира Стано, като призова президента на Беларус Александър Лукашенко нейната територия да не бъде използвана за ракетен обстрел срещу Украйна и да не превръща държавата в "заинтересована страна в бруталната агресия, водена от Русия".

"Това, което се случва в момента в Киев, е противно", написа в Туитър председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, цитирана от ДПА. "Светът отново вижда режима, пред който сме изправени - режим, който сее терор и смърт", подчерта тя.

По-рано днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че подобни действия нямат място в 21 век, информира Ройтерс. "Осъждам тези действия по-най категоричен начин. Ние заставаме до Украйна. Допълнителна военна помощ от ЕС е на път", каза Борел.

Еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс написа в Туитър, че е потърсил убежище в подземието на хотел в Киев, където се намира на посещение. "На сигурно място сме и чакаме развитието на ситуацията", заяви той.

От Елисейския дворец беше разпространено съобщение, в което са казва, че френският президент Еманюел Макрон "е потвърдил пълната си подкрепа за президента Зеленски и ангажимента на Франция да разшири помощта си за Украйна в отговор на заявените военнотехнически нужди".

Катрин Колона, френската министърка по въпросите на Европа и външните работи, също осъди категорично днешните руски удари. "Умишленият обстрел по цивилно население е военно престъпление", написа тя в Туитър, предаде Ройтерс.

"Военно престъпление" беше и изразът, който използва министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау. "Руските бомбардировки от днес по градове и украински граждани са варварски акт и военно престъпление. Русия не може да спечели тази война. Ние сме с теб, Украйна", написа той в Туитър, информира Франс прес.

Ройтерс цитира италианското външно министерство, което написа в Туитър акаунта си, че е "отвратено от подлостта" на руските ракетни удари и потвърждава непоклатимата си подкрепа за Украйна.

Белгийският министър-председател Александер де Кро също осъди обстрела на Русия по Киев в социалните мрежи. "Това е неприемлива ескалация", която ще засили белгийската подкрепа за Украйна, коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари