Русия хакнала компютри на партията на Клинтън

0
Хилъри Клинтън обвини Русия, че се меси в изборния процес в САЩ
Хилъри Клинтън обвини Русия, че се меси в изборния процес в САЩ Снимка: REUTERS

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън каза, че руските спецслужби са проникнали в компютрите на партийния национален комитет.

Тя обвини републиканския си съперник Доналд Тръмп, че демонстрира подкрепа за руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съединените щати не са обвинили официално Русия, че стои зад хакерските атаки срещу Демократическата партия. Експерти по киберсигурност и американски официални лица обаче изразиха мнение, че Русия е организирала публикуването на вътрешна кореспонденция между членове на партията, за да повлияе на изхода от президентските избори в САЩ на 8 ноември.

"Знаем, че руските разузнавателни служби са хакнали (информационните системи на) Националния комитет на Демократическата партия. Знаем, че Тръмп показва много смущаваща склонност да подкрепя Путин", каза Клинтън в интервю, излъчено в днешния сутрешен блок на телевизия "Фокс нюз".

На въпрос дали вярва, че Путин иска Тръмп да влезе в Белия дом, Клинтън отговори, че няма да прави такива заключения.

"Но мисля, че излагането на фактите повдига сериозни въпроси за руската намеса в нашите избори, в нашата демокрация", допълни бившият държавен секретар на САЩ.

Тръмп възхвалява Путин, въпреки че президентът умишлено се бърка в избирателния процес, а това повдига въпроси за националната сигурност, смята Клинтън.

На 7 юли Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че няма да предявява обвинения за нарушения на правилата за служебна кореспонденция от страна на Хилъри Клинтън.

Лорета Линч, министър на правосъдието и генерален прокурор на САЩ, заяви, че е приела препоръката на ФБР да не повдига обвинения.

Преди месец Директорът на Федералното бюро за разследване Джеймс Коми каза, че Хилъри Клинтън е била "изключително небрежна" при използването на личния си имейл, докато беше държавен секретар на САЩ (2009 – 2013).

Коми добави обаче, че не вижда основания да бъдат повдигани криминални обвинения по случая. Той остави окончателното решение за правосъдното министерство.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари