Русенци почетоха паметта на Стефан Караджа

3

Със заупокойна молитва за загиналите воеводи и четници, патриотични песни, почетен караул от членове на Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“ и изложба на оръжие от периода на борбите за национално освобождение вчера вечерта русенци отбелязаха 153-та годишнина от гибелта на Стефан Караджа.

Тържествената церемония се състоя пред паметника на воеводата в крайдунавския град. Тя бе организирана от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“ и Народно читалище „Стефан Караджа 2018“.

На събитието бяха дошли множество жители и гости на Русе. Сред тях бяха заместник областният управител д-р Стефка Караколева, аташето на Генералното консулство на Русия в Русе Владимир Токтаев, както и представители на Община Русе и патриотични организации.

„Изключително важно е за нас да пазим духа на Караджата. Той е символ на патриотизъм, борбеност и родолюбие. Неговата гибел освети пътя на България към свободата! Стефан Караджа е личност, която със своя героизъм е оставила силен отпечатък не само в историята ни, но и в сърцата на българите. Наша отговорност е да си спомняме с любов и признателност за героичния подвиг на този храбър патриот!“, каза в обръщението си към присъстващите заместник областният управител д-р Стефка Караколева. „В Русе и до днес живеят потомци на Стефан Караджа, но за жалост името на нашия град е свързано и с неговата гибел. Днес този паметник е привлекателно място за много млади хора, които със сигурност са наследили борбения пламък и непримиримия дух на този дързък революционер!“, допълни още тя. Д-р Караколева благодари на организаторите и отправи призив за съхраняване на традициите и възкресяване на българските ценности.

От името на генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов, Владимир Токтаев приветства присъстващите и изрази благодарност за дейността на русенския клон на Национално дружество „Традиция“, изразяваща се в организирането на подобен род тържества не само тук, но и в други градове в страната. Също така той пожела успех и късмет в реализирането на подобни инициативи и апелира за съхраняване на историческото минало.

Кратки речи бяха произнесени още от председателя на Регионален клон „Ангел Кънчев“ на Национално дружество „Традиция“ Мартин Календжиев и проф. Антоанета Момчилова. И двамата акцентираха на значението на опазването на родовата памет и силата на българския дух. Професор Момчилова отбеляза, че всяка година доброволци се качват на връх Бузлуджа и организират почистване на паметните плочи на родолюбивите русчуклийчета, участвали в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

В програмата се включиха още смесената и мъжката фолклорна група към пенсионерски клуб „Надежда“ при Съюза на пенсионерите – Регион Русе. Те представиха съответно песните „Село, село“ и „През гора вървяха“. Петко Тонев изпълни „Еничари ходят, мамо“, а дует Анета Михова и Дянко Николаев „В горите на Македония“. Заупокойната молитва бе отслужена от отец Георги.

По традиция церемонията приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Стефан Караджа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари