Русе се поклони пред паметта на Васил Левски

2
Възпоменателна церемония отбеляза 186-годишнината от рождението на Апостола
Възпоменателна церемония отбеляза 186-годишнината от рождението на Апостола Снимка: Областна администрация - Русе

Възпоменателна церемония отбеляза 186-годишнината от рождението на Апостола

186-годишнина от рождението на Васил Левски бе отбелязана в Русе с възпоменателна церемония пред открития през 2020 година паметник на Апостола на свободата в Парка на Възрожденците. Инициативата бе организирана от Община Русе, а сред официалните гости беше и областният управител Анатоли Станев.

Днес, когато почитаме Васил Левски в деня на неговото рождение, нека се запитаме за това какво всъщност представлява истинската обич към родината. Кое е по-важно – това да се изкараме патриоти пред другите или в сърцата и душите си да носим България, доказвайки го ежедневно с действията си? Вярвам, че силата на патриотизма се изразява в нашите постъпки, а не с претенциозните и високопарни думи на политици и хора, набедени за обществени лидери, биещи се в гърдите, че защитават националните идеали. Парадирайки за обединение на нацията, редица личности чрез действията си ерозират идеята, че съединението прави силата. Така те погазват смисъла на демокрацията, използвайки държавността за лични цели“, заяви той в словото си, цитиран от пресцентъра на Областна администрация - Русе.

Сега, когато отново се прекланяме пред делото на Левски, осъзнаваме ли направеното от него, правилно ли разчитаме заветите му и имаме ли смелостта да последваме неговия пример. Когато свеждаме глава пред националните си герои, трябва да разберем, че минутата мълчание и букетът цветя не са достатъчни, а във всеки един момент трябва да отстояваме идеалите, в които истинските родолюбци вярват. Всичко обаче е въпрос на морал и ценностна система и до колко те са близо до това, за което са се борили героите ни. Отговорът на този въпрос показва кой наистина може да се нарече родолюбец. Преклонението пред героите не бива да е утеха за несгодите на настоящото. Напротив то трябва да ни подтиква към това ние сами да градим съдбата си“, допълни областният управител и призова да не позволяваме на посредствени псевдолидери да ни водят към користни модели, измислени от тях самите в тяхна лична полза. „Нека отново се запитаме за значимостта на Левски, за ценността на неговите принципи и идеите му за нация, държава и демокрация. Нека разберем, че Левски не е митологичен образ, а един от нас, дръзнал да отстоява обществените принципи. Идеите му са напълно реални и постижими, но за съжаление не всички от тях сме изпълнили. Когато Левски се е борил за чиста и свята република, той е вярвал, че това можем да постигнем обединени, но днес често ставаме свидетели на разединение, апатия, липса на визия и дори загуба на вяра в националната ни идентичност. Въпреки това съм убеден, че ще намерим правилния път и ще изпълним докрай завещаното от Апостола! Затова обаче е необходима реална обща воля, а не претенции за такава. Може би най-важният урок, който днес е необходимо да си припомним е, че Левски не се е задоволявал да остане в тълпата като един от многото. Нека повече осъзнати българи последват стремежа му за отстояване на свободна и независима България“, каза Анатоли Станев.

Слово бе произнесено и от заместник-кмета по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев, а десетокласничката от СУ „Васил Левски“ Едже Ердем прочете свое есе, посветено на Дякона. Водещ на събитието бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Ивайло Спасимиров. Той припомни стихотворението „И все Левски“ на Блага Димитрова, както и някои от най-актуалните негови завети.

Заупокойна молитва в памет Апостола бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит и свещеници от епархията. В церемонията участваха още деца от 13 младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом, както и Общинският духов оркестър. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя от институции, политически партии и граждани.

На събитието присъстваха още заместник-кметът по устройство на територията на Община Русе Магдалина Илиева, ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, началникът на русенския гарнизон и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, началникът на Военно окръжие – I степен Русе подполковник Васил Петров, както и представители на редица местни и държавни институции.

Припомняме, че повече от две десетилетия жителите на града чакаха изграждането на паметника на Васил Левски. След много перипетии, в крайна сметка изграждането на паметника се реализира от инициативен комитет, в който участваха много общественици. Решението в крайдунавския град да има паметник на Апостола бе взето още през 2014-а като намеренията бяха до края на 2016 година идеята да се реализира. По ред причини обаче това не се случи. В средата на 2017 година бе обявен национален конкурс, в който участваха 11 проектни разработки. Победител не бе избран, но се даде шанс на авторите на три проекта да ги доразвият. Макар и след корекции, нито един от вариантите не получи одобрение. Така се стигна до обявяването на втори национален конкурс, като в началото на декември 2018 година бе определен победителят – екип в състав скулпторът Даниел Кънев и архитект Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра. Средствата за направата му бяха събрани от Национална дарителска кампания, в която се включиха политически партии, държавни и местни институции, както и множество граждани. Изграждането на паметника струва около 150 000 лева, като най-големите дарители бяха Община Русе и инж. Владимир Колев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    9
    Гласуващ
    Браво, уличи “единението” на НЕкоалицията. Май се очертават амбиции и за местната власт, което може да се окаже обнадеждаващо. Поздравления, Губернаторе!!!
  • 5
    8
    prosto komentar4e
    Bravo, ne napravi svirka na uj golemcite
  • 7
    7
    Golem
    Точно казано от точен човек
  • 8
    6
    Русенец
    Единственото смислено нещо казано напоследък
  • 8
    5
    Русенка
    Къде са даренията от внезапно забогатялите на 10- ти ноември?! Все пак получихте фабрики и офшорки и чемодани!! 150 000 лева струва само един от вашите многобройни 4Х4 автомобили, които сменяте на всеки 2-3 години! Дължите много на обществото, дължите и на святите национални герои! Живеете луксозно и т.н., а за паметника на Левски събираме пари с години?! Срамота! Срам за България! Срам за Русе!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари