Русенци излязоха на протест в защита на Пирин

1
Представители на русенските активисти заявиха, че не протестират срещу идейния проект за нов лифт, а затова, че не е направена екологична оценка, за влиянието му върху околната среда
Представители на русенските активисти заявиха, че не протестират срещу идейния проект за нов лифт, а затова, че не е направена екологична оценка, за влиянието му върху околната среда Видео: БНТ

За втори път русенци излязоха на протест в защита на Националния парк „Пирин“.

Те недоволстват срещу забавянето на влизането в сила на новия план за управлението му и опитите за прекрояване на стария.

Природозащитниците заявиха, че искат яснота за проектите, за строителство, които, според тях за сега се крият от обществото. Представители на русенските активисти заявиха, че не протестират срещу идейния проект за нов лифт, а затова, че не е направена екологична оценка, за влиянието му върху околната среда.

Михаил Михов - природозащитник
„Този нов лифт не е ясно колко ще е дълъг и до кой връх ще стига. Нито по какъв начин ще бъде построен и колко дървета ще бъдат изсечени.”
Невена Робертова
„Ние сме тук за да покажем, че планината не е само за банскалии, а за всички.”

Друг проблем, според протестиращите е, че капацитетът на стария лифт не се използва максимално ефективно. Те настояха, че освен за ски, планината трябва да бъде достъпна за всички форми на туризъм, които са в полза на околната среда.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари