Природозащитници блокираха центъра на София

0

Десетки граждани излязоха тази вечер на протест в центъра на София срещу решението на правителството да разшири ски зоната в Национален парк „Пирин” и да позволи изграждането на нов лифт.

С възгласи „Оставка” и „Пирин не е баница” те блокираха кръстовището на Попа с искане за екооценка на промяната на плана за управление на парка, пише Actualno. По-късно демонстрантите тръгнаха към Орлов мост.

 Според тях зад подкрепената от местни кметове инициатива за втори лифт над Банско прозира желание да бъдат изсечени и продадени вековни гори.

 Нов протест  ще има на 4 януари, като междувременно еко организациите ще продължат борбата си в Брюксел и в съда.

Междувременно от коалиция "За да остане природа в България" излязоха със своя позиция, в която заявяват, че дни преди началото на европейското председателството на България, Министерски съвет прескочи Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и допусна мащабни строителство и сечи в Пирин.

 Промяната в действащия план за управление на националния парк се приема без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и пейзажа на планината, перспективите за диверсификация и растеж на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО.

 Това се случва след формалното провеждане на обществено обсъждане и липсващо отразяване на резултатите от него, смятат природозащитниците.

В три от зоните на парка строителството става допустима дейност, на обща площ от 48% от парка. За зоната за туризъм "изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура" е изрично записано. Досега това можеше да се извършва едва на площ от 0,6% от парка. Това засяга най-ценното богатство на парка - столетните мурови и борови гори.

Решението позволява дейности, които са забранени от Закона за защитените територии, каквито са строителството на нови ски писти и съоръжения и водохващания. Законът позволява ремонта на съществуващи спортни съоръжения, но не и строителството на нови, подчертават еколозите. В същото време от Министерството на екологията разчитат закона по друг начин и изтъкват, че строителство на ски писти и инфраструктура е разрешена.

 Изрично позволените водохващания са само такива за питейни нужди, докато в случая става дума за водохващания, вероятно планирани за изкуствен сняг, без какъвто зоната не може да функционира, обясняват природозащитниците.

 Кабинетът гласува и второ решение – ако има реално инвестиционно намерение за втори кабинков лифт, то трябва да се подложи на процедура по изменение на плана за управление на парка и съгласуване с екологичното законодателство. Това решение, възложено на Министъра на околната среда и водите, повтаря вече съществуващи негови задължения, които той не изпълнява, смятат от коалицията и добавят, че дебатът за втори лифт на Банско има за цел да отклони и манипулира общественото мнение, докато решението за промяна в плана за управление дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.

 Коалиция "За да остане природа в България" планира обжалване на решението за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин", иницииране на наказателни процедури в Европейската комисия и протестни действия.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари