Русенци излязоха на протест в защита на природен парк "Пирин"

0
Русенци се включиха в протеста в защита на Пирин
Русенци се включиха в протеста в защита на Пирин Видео: БГНЕС

Двайсетина души излязоха на протест в Русе в защита на природен парк "Пирин". С плакати в ръце те направиха шествие по главната улица, като се обявиха срещу планираното многократно разширение на ски зоната в планината. Според участниците в протеста защитените територии в България са много малко и трябва да се пазят, тъй като са национално богатство.

Михаил Михов от групата "Русенци за природата" обясни, че България е една от страните с най-нисък процент на защитени територии – едва 5 %, и към тези места със запазено биологично разнообразие има огромен инвеститорски натиск. "Ние настояваме за строг контрол в защитените територии, за приемане на плановете за управление на четирите природни парка, които представляват 40 % от защитените територии в България.

Ние не сме съгласни с натиска върху национален парк "Пирин" и разширението на ски зоната, с новия план за управление на парка, в който ще се увеличават ски пистите. Всичко това е национална защитена територия и собствениците на тази защитена територия сме всички граждани в България и всъщност ние трябва да дадем своето съгласие, ако нещо там ще се случва. Бихме го дали, разбира се, ако то ще се случва законно и в полза на обществото", заяви още Михов.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари