Русе отбелязва празника на река Дунав

1
Разходка с лодка, атрактивен пърформанс, плавания с каяци от хижа „Приста“ до хотел Рига за Международния ден на р. Дунав
Разходка с лодка, атрактивен пърформанс, плавания с каяци от хижа „Приста“ до хотел Рига за Международния ден на р. Дунав Снимка: Явор Мичев

На 29 юни отбелязваме Международния ден на р. Дунав.

Отбелязването на деня на най-голямата европейска река е по инициатива на Международната комисия за опазване на Дунав, чества се от 2004 г. по повод годишнина от подписването през 1994 г. в София на Конвенцията за сътрудничество при опазването и рационалното използване на реката.

В Русе денят на река Дунав ще бъде отбелязан с редица прояви. Най мащабната е музикалният пърформанс под надслов „Европа – това сме ние“, който ще събере 200 музиканти от различни жанрове, професионалисти и аматьори в Държавната опера в Русе. Събитието ще бъде на 29 юни, началото е в 19 часа.

В предизвикателството ще се включат оркестърът и хорът на Държавна опера – Русе, Общинският духов оркестър, китарният оркестър при НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Фолклорният ансамбъл „Найден Киров“, Тамбурашкият оркестър, хор „Дунавски вълни“, Школата по народно пеене при Общинския детски център за култура и изкуство и рок музиканти. Диригент ще бъде Владимир Бошнаков, а оркестрацията е дело на Свилен Димитров.

С езика на музикалното изкуство изпълнителите ще пренесат публиката от Русе през Дунавския регион до Австрия, която на следващия ден ще поеме ротационното Туристическото дружество “Приста” пък организира групови плавания с каяци от хижа „Приста“ до хотел Рига. От дружеството осигуряват за участниците двуместни каяци, гребла, спасителни ризи, транспорт за лодките, съпровождаща моторница, квалифицирани инструктори, застраховка. Първото спускане ще е от 10:00 ч., а второто от 14:00 ч., тръгването е от брега на Дунав, под хижа „Приста“. От дружеството обещават, че подобни атрактивни прояви ще има и през повечето съботни или неделни дни на лятото.

На няколко ключови градски локации – площад “Батенберг”, площад “Хан Кубрат” /до Цигуларчето/, площад “Свобода” /до Часовника/ и Ларгото пред Операта, ще бъдат разположени информационни корнери, представящи приоритетите и постиженията на Българското Председателство.

По темата „Консенсус и дебати за бъдещето на ЕС“ ще направи представяне Общински младежки дом, заедно с Младежки парламент, русенски младежки организации и училища, а Областният информационен център ще презентира темата „Кохезия и Европейски структурни и инвестиционни фондове“. Корнерът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ е под мотото „Конкурентоспособност и иновации“. Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, заедно със Съвместния секретариат по Приоритетна ос 3 на Дунавската стратегия, ще представят информация за Дунавския регион и трансграничното сътрудничество. Ще бъдат показани успешни практики и проекти, ще бъдат организирани игри и демонстрации, ще се провеждат дискусии и други прояви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари