Румен Радев ще проведе консултации с "Възраждане", ДПС, "БСП за България" и ИТН

0
Вчера Президентът изтъкна отговорността пред най-голямата парламентарна група за съставяне на правителство възможно най-бързо
Вчера Президентът изтъкна отговорността пред най-голямата парламентарна група за съставяне на правителство възможно най-бързо Снимка: БТА

Вчера Президентът изтъкна отговорността пред най-голямата парламентарна група за съставяне на правителство възможно най-бързо

Президентът Румен Радев ще продължи днес консултациите с парламентарните групи. От 09:30 ч. на "Дондуков" 2 ще отидат представители на ПГ на "Възраждане", от 11:00 часа - на ПГ на ДПС, от 13:00 часа - на ПГ на "БСП за България", а от 15:00 часа - представители на ПГ на ИТН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БТА.

Вчера държавният глава започна консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Първи при президента отидоха от ГЕРБ-СДС, на които Радев заяви, че първата политическа сила в парламента носи най-голяма отговорност за съставяне на правителство - възможно най-бързо и с възможно най-широка парламентарна подкрепа в условията на война и криза. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че от политическата формация полагат усилия и са търпеливи. След края на консултациите Борисов каза, че всеки, на когото му е мила държавата, трябва да направи компромис и няма да бъде кандидат за премиер.

След ГЕРБ-СДС вчера при президента отидоха представители на "Продължаваме промяната - Демократична България". Румен Радев им каза, че е важно за българската общественост да знае докъде може ПП-ДБ да стигнат с политическия компромис в най-важната задача на 49-ия парламент - съставяне на редовно правителство възможно най-скоро. Кирил Петков отговори, че ПП-ДБ не може да даде подкрепа за първия мандат на ГЕРБ-СДС. Николай Денков каза, че парламентът има нужда от три месеца при интензивна работа да приеме приоритетните закони. Асен Василев посочи, че поне до 15 юни трябва да работи 49-ото Народно събрание, за да може да бъде приет бюджет.

По време на 48-ото Народно събрание поех огромен политически риск и за първи път разтегнах процедурата, за да бъдат успокоени страстите, да бъде намалена предизборната риторика, да има спокойна комуникация и диалог между партиите и да бъде съставено правителство, но почти нищо от това не се случи, заяви президентът Румен Радев на консултациите вчера с ПП-ДБ.

Конституцията на страната не предвижда срок, в който президентът трябва да връчи първите два проучвателни мандата за съставяне на правителство, отбелязва БТА.

Според основния закон, след края на консултациите президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група. Той има срок от седем дни, за да предложи състав на Министерски съвет. След изтичането на този срок кандидатът за министър-председател трябва да върне мандата, независимо дали той е изпълнен или не. Ако първият мандат е неуспешен, президентът връчва втория проучвателен мандат на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по големина парламентарна група. Той също има 7-дневен срок да го върне изпълнен или неизпълнен.

Ако първите два мандата не са реализирани, държавният глава има едноседмичен срок, в който да връчи третия и последен проучвателен мандат. Президентът извършва възлагане на избрана от него парламентарно представена сила, а не на посочен кандидат. След това проучвателният мандат се възлага на излъчен от парламентарната група кандидат за премиер.

В Конституцията не е записан срок, в който третият мандат трябва да бъде изпълнен или върнат.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата на парламентарната група за министър-председател. В случай че не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът трябва да разпусне Народно събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари