Росица Георгиева: Ако има случай на COVID-19, класът преминава на електронно обучение

1
Това продължава в рамките на 14 дни
Това продължава в рамките на 14 дни Видео: Русе Медиа

Учебните заведения в Русенска област са в трескава подготовка за началото на новата учебна година на 15 септември.

Тя ще бъде по-различна, тъй като са въведени мерки срещу разпространението на КОВИД-19. „Родители, учители и деца трябва да са спокойни, защото детските градини и училищата ще бъдат най-защитените места. Мерките ще подпомагат доброто представяне на учебния процес и ще защитават в максимална степен живота и здравето на учениците“, казва началникът на Регионалното управление по образование в Русе Росица Георгиева, предава Русе Медиа.

Тази година в Русенска област се очакват 1435 първокласници, което е с около 100 по-малко от миналата година. Общият брой на учениците от 1 до 12 клас ще бъде около 19 000. Учебната година ще стартира присъствено на 15 септември, но тържествата ще са по-скромни. В училищния двор, при спазване на дистанция, ще бъдат децата от 1,5 и 8 клас, които започват нов етап в обучението си. Останалите ще бъдат в класните си стаи.

Някои от училищата са решили тържествата на двора да бъдат предавани по радиоуредбата, за да може и децата в класните стаи да усетят атмосферата. Така ще бъде например в ОУ „Любен Каравелов“ и Математическата гимназия „Баба Тонка“. „Тази учебна година ще започне по необичаен начин, за първи път в този вид и структура. В Математическата гимназия откриването също ще е различно, но това е важно за началото на една учебна година. При нас на двора ще посрещнем новите ученици и бъдещите абитуриенти от 12 клас. Останалите ще слушат от класните стаи по високоговорителите на таваните“, казва директорката на МГ Галина Бобева.

Мерките, които са взети във всички училища, предвиждат учениците да влизат през повече от един вход, за да не се смесват паралелките и групите. Учителите ще работят в класните стаи с предпазни средства – маски или шлемове, като се залага основно на шлемовете.

Децата ще носят предпазни средства в общите помещения, в коридорите, в училищните автобуси, но това не важи за класните стаи. Осигуряването на маски за децата е ангажимент на родителите, а училището ще осигури всички средства за дезинфекция на подове и повърхности.

В Математическата гимназия вече са въвели еднопосочно движение по коридорите, алгоритъм за влизане и излизане, всеки клас ще бъде в своя класна стая, с малки изключения за компютърните кабинети и физическото. „Имаме дезинфектанти по списък и заверка от РЗИ, три пъти се чистят коридорите и санитарни помещения, два пъти класните стаи, а в компютърните кабинети след всеки час се дезинфекцират работните места. Дезинфектанти ще има във всяка класна стая, във физкултурните салони, в точките на пресичане“, казва Галина Бобева.

Ако има заразен ученик или учител в дадено училище, в рамките на 24 часа съответната паралелка ще премине в обучение в електронна среда от разстояние за 14-дневен срок. „За някои ученици, които са с показания и предвид здравословното състояние, ще има възможност за преминаване на обучение в електронна среда от разстояние, като до няколко дни ще бъдат готови заявленията, които училищата ще предоставят на родителите и те ще могат да ги попълнят. И след това ще се направи преценка дали това е породено от страх или наистина има основание детето да бъде в електронна среда на обучение от разстояние“, обяснява Росица Георгиева.

Отделно след 1 октомври е предвидена дистанционна форма при желание за учениците от 5 до 12 клас , с изключение на професионалните гимназии и децата от 1 до 4 клас. Ще бъдат създадени дистанционни центрове според броя на желаещите и с пълняемост от 20 % за всеки клас. В Математическата гимназия очакват с нетърпение новата учебна година, защото за всички е важно отново да са в класните стаи. „Не е вярно, че учителите не искат да работят дистанционно, но това не е начинът за ефективно обучение и постигане на резултати. Децата също го усетиха. Има и изключения, но социалната комуникация и работата на живо е различно“, казва директорката Галина Бобева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари