РИОСВ: Бургас не е обгазяван, само си мирише!

0
60 сигнала са подадени през уикенда от бургазлии за неприятни миризми на нефтени продукти
60 сигнала са подадени през уикенда от бургазлии за неприятни миризми на нефтени продукти

Над 60 сигнала са подадени през уикенда от бургазлии за неприятни миризми на нефтени продукти.

Техният пик е в нощта на събота срещу неделя, когато вонята започва да се носи от „Долно Езерово“ към останалите части на града след 21 ч. Институциите обаче са категорични – замърсяване няма. Въпреки това, от Община Бургас ще изискат конкретни мерки от двете големи промишлени предприятия.

РИОСВ да започне извънредна проверка на комплексното разрешително на "ЛУКойл Нефтохим Бургас", това изиска от екоинспекцията кметът Димитър Николов след проведена работна среща между него, инспекцията и представител на рафинерията. Трябва да се установи дали е нарушена клаузата, според която при определени метеорологични условия и инверсия на въздуха, предприятието трябва временно да ограничава производствения капацитет на инсталациите си, за да не се допуска завишени нива на миризми, независимо дали има превишение на доустимите по норма параметри за чистотата на въздуха. Тя беше въведена след обгазяването със сероводород преди две години.

"Настояваме да се преустанови още от днес работата по изчистването и преработката на старите еко щети (нефтените утайници – б.а.), които са на три работни площадки - Росенец, до "Меден рудник" и на територия на предприятието. Разрешението за технологията по изгребването е дадено през 2002 г. и според нас трябва да се търси съвременна технология, която да намали изпускането във въздуха на остри и задушливи миризми на въглеводороди", допълни кметът на Бургас.

Той ще иска съдействие от МОСВ, което е издало разрешението и одобрило технологията и след като специалистите препоръчат ново технологично решение за рекултивация, работата по преработката в тези басейни трябва да продължи.

Кметът на Бургас ще изпрати и писма до ръководствата както на "Лукойл", така и на "Кроношпан" с искане двете предприятия да закупят със свои средства ново оборудване - газ-анализаторни станции, които да бъдат монтирани в комплекс "Славейков" и да извършват 24-часов мониторинг на показателите на въздуха, а резултатите от замерването да се излъчват онлайн на сайта на РИОСВ и Община Бургас. Комплексното разрешително на "Кроношпан" ще бъде променено като изискване към предприятието ще бъде да извършва 24-часов мониторинг на емисиите във въздуха.

На 16 места в града са извършени проверки, поясни директорът на РИОСВБургас Тонка Атанасова, но те не са показали завишение на нормите, бе категорична тя.

Никой не отрича, че миризмата е факт“, каза Атанасова и поясни, че най-вероятната причина за нея е именно работата по утайниците.

Въпреки това, категорично заключение не можело да бъде дадено. Инспекцията не може и да проверява непрекъснато, каза Атанасова. Например – след пикът на сигнали в събота срещу неделя вечерта, проверка е извършена едва на другия ден сутринта. Атанасова призна, че няма практика по утайниците да се работи нощем, но миризмите се носели заради температурната инверсия и безветрието.

И въпреки че институциите успокояват, че това не е вредно, за повечето въглеводориди, сред които и бензенът например, нормата за замърсяване е годишна, по закон. Тоест – ако има превишаванене през една година, това ще бъде установено в едва в нейния край.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари