Ще задуха ли вятърът на промяната в Русе или ще продължи да носи лоши миризми?

1
Чувстваме се изоставени от институциите, дори казват, че ще ни съдят за неоснователни сигнали, разказа доц. Мира Душкова
Чувстваме се изоставени от институциите, дори казват, че ще ни съдят за неоснователни сигнали, разказа доц. Мира Душкова Видео: NOVA

Чувстваме се изоставени от институциите, дори казват, че ще ни съдят за неоснователни сигнали, разказа доц. Мира Душкова

"Проблемите с транспорта и с чистотата на въздуха в Русе остават. До тук няма път, всички знаят може би най-невралгичния пътен участък Русе-Бяла – това е пътят, който води към София и от София насам. Очаква се строежът на магистрала. Не само пътят, но и липсата на работещо летище е проблем за хората в Русе". Това заяви кореспондентът ни Наталия Йорданова в Интервюто в Новините на NOVA преди местния вот на 29 октомври.

Тя припомни, че повече от година русенци не са могли да пътуват, защото пътищата са били задръстени от тирове, които отиват до Дунав мост. „Тировете вече са прибрани, но мостът е почти на 70 г. и не може да поеме този тежкотоварен трафик”, каза Наталия Йорданова.

Репортерът ни Нели Тодорова акцентира върху проблема с чистотата на въздуха. Местните преди да излязат навън, първо отварят прозорците, за да проверят как се диша. Майка разказва, че самата тя е хлорно дете и помни паниката как тича да затваря прозорци. „Мирише на ацетон и понякога ми става лошо”, разказва самото дете.

Проблемът с въздуха е близостта на двете индустриални зони до града”, каза доц. Мира Душкова – преподавател в Русенския университет. „Вятърът носи различните миризми – на нефтопродукти, на лекарства, на бакелит, както и някаква сладникава миризма, която не знаят каква е. „Има една група „За чиста вода и въздух”, и друга – „Русе диша”, където правим дискусии по темата, но се чувстваме малко изоставени”, каза Душкова.

Тя даде пример с друго екосдружение – „Дишай, Русе”, според което само за септември е имало 666 сигнала за мръсен въздух. Поредното сдружение „Анкета” е попитало хората какво изпитват русенци, когато дишат мръсния въздух, бременна жена е казала, че не може да диша. Някои от хората са отговорили, че усещат тревожност, както и други физически симптоми.

В същото време от Общината и от Регионалната екоинспекция твърдят, че сигналите на русенци за мръсния въздух са неоснователни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    20
    до 19
    Пропускаш едни около 100 000 лева, които кметчето подари на някаква фирма да направи програма за решаване на екологичните проблеми на Русе. Парите са дадени, проблемите останаха. Пенчо - също.
  • 8
    19
    До извиняващият се под №1
    Да вземете да попрочетете малко нормативна уредба и да видим дали от местната власт не зависи нищо. Ако кмета няма правомощия защо един от основните акценти в предизборните обещания на г-н Милков преди 4 години беше именно справянето с проблема с чистотата на въздуха. Не е бил достатъчно подготвен нормативно /а нали е юрист/ или е търсел политически дивиденти? Създаден беше Обществен съвет по околна среда, но реални резултати имаше ли? Целият град е потънал в прахолях - и по тази тема ли Общината няма правомощия. Хайде да не се оправдаваме, че ВиК са възложител на обществените поръчки за водния цикъл. Тогава защо се разработват общински програми за въздуха, пък за околната среда, предвиждат се мерки, отчита се изпълнението им ежегодно. Вървете в Бургас, в Стара Загора за да видите огромната разлика в начина на управлението им - чистота и благоустрояване. Колкото до броя на сигналите за месец - да, проблем с миризмите има. Но дали няма и елемент на политизиране?
  • 8
    18
    Българският Припят
    Още от комунизма Русе се превърна в индустриалното гето на България с канцерогенните производства - Българският Припят!
  • 5
    17
    до 15
    Напускайки града ще направиш изумителен принос с рязкото вдигане на средната градска грамотност. Някак, хорато които пишат "деЦките" ще намалеят екстремно.
  • 6
    16
    ДЯДО ИВАН
    ИНТЕРВЮТАТА САМО С КАДРИ НА ППДБ ! СРАМ ЗА МЕДИЯТА ! СРАМ ЗА РУСЕНЦИ! СРАМ ЗА ПОЗИЦИЯТА НА ДЪЩЕРЯТА НА ВИДЕН, ПАРТИЕН АКТИВИСТ !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари