Жители на Разград алармират за системно обгазяване, РИОСВ - Русе отрича

2
Това лято нощите в Разград са нетърпими, разказват местни хора
Това лято нощите в Разград са нетърпими, разказват местни хора Видео: bTV

Това лято нощите в Разград са нетърпими, разказват местни хора

Жителите на Разград алармират за системно обгазяване на града. По думите им почти всяка вечер се носи ужасна парлива миризма.

За първи път проблемът се появява през 2016 година. След затихване през последните три години, това лято нощите в Разград отново са нетърпими, разказват жители.

"Някаква задушлива и парлива миризма. А да не говорим, че съм виждала и оранжев газ из въздуха като мъгла", разказа Виолина Пенева, цитирана от bTV.

"Просто е отвратително. Може би е нещо средно на изпражнения и на мърша. Много е зле", добавя Добромир Аврамов.

Заради проблема в Разград има закупени и поставени от местната община три станции за мониторинг на атмосферния въздух. Показанията през последните седмици са изключително тревожни.

"Колкото и индикативни да са и приблизителни, показват определено завишени в пъти нива на отровния газ сероводород", обяснява общинският съветник авд. Калоян Монев.

"Притеснителни са данните и ние сме притеснени. Правим всичко възможно да съдействаме на държавните органи и да правим необходимото, за да може да се информира обществеността, за това, което се случва, но за съжаление нашите правомощия са дотук", казва заместник-кметът на Разград Добрин Добрев.

От екоинспекцията в Русе не признават резултатите и отричат да има замърсяване в Разград.

"Реално тези стойности, които показват, не са верни. Регионалната лаборатория ситуира станцията за измерване качеството на въздуха в Разград от 7 юли. Към момента няма нито едно превишение на нивата на всички замърсители, включително на сероводород", добавя инж. Христо Милков от „Контрол на околната среда“ в РИОСВ-Русе.

Хората в Разград организират подписка и настояват за проверка от всички възможни институции.

"Това, което искаме, е държавата все пак да установи откъде са тези миризми. Искаме чист въздух за децата си", заявява Росица Дачева.

"Ние предвиждаме проверки в Разград и ако наистина има проблем - такова, каквото е написано, въпреки че според мен това е тенденциозно написан сигнал, ще се извършат съответните проверки и ще се предприемат съответните действия", казва инж. Христо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    2
    Дишай
    Те РИОСВ - Русе за русенското обгазяване отричат, камо ли за разградското.
  • 6
    1
    Kijtr
    Издърпайте ушите на братята Домусчиеви,защото друго не можете да им направите!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари