Рамадан Аталай: „Промяната“ за 100 дни да докаже почтеността си, ДПС ще изчака

0
С вчерашните си действия те вкараха енергетиката в криза в България, отбеляза той
С вчерашните си действия те вкараха енергетиката в криза в България, отбеляза той

„Промяната“ - за 100 дни да докаже почтеността си, ДПС ще изчака.

Това каза Рамадан Аталай, народен представител от ДПС в 47-ото Народно събрание, в предаването „Беновска пита“.

Рамадан Аталай заяви позиции по следните теми:

Приетият от Народното събрание мораториум върху цените на тока и парното.

Какво се случи тези дни в Народното събрание? Вие сте енергетик дето се вика по рождение и по съдба и бяхте изключително ясен в анализа си, трябваше ли да се налага мораториум? Цените скачат, но мораториум как се налага?“, попита водещата Беновска. Аталай отговори: „Какво се случва в парламента – нищо ново под слънцето! Стремежът на управляващите да помогнат на обществото, за да могат да ги спасят от вдигащите се цени и същевременно новата група от народни представители, които са в парламента със същото желание, но като че ли при тях още не е свършил изборният процес, предизборната кампания. Повече се държат, все едно се намират на сцената на някое читалище на село, където се опитват да спечелят гласовете на избирателите, а това време вече мина и трябва вече да стъпят сериозно, да хванат кормилото и да управляват държавата. Аз се опитах да призова премиера Кирил Петков да вземе управлението в свои ръце, защото виждате, че коалицията все още е крехка, няма център на управление, важно е в едно управление да се знае кой кара влака. Вкараха България в такава ситуация, че имиджът на държавата ни се срина, имиджът пред инвеститорите, пред търговците! Всеки мораториум е едно действие, което означава, че ти нямаш друг изход и отлагаш решението на въпроса!“.

Само да Ви припомня какво каза Кирил Петков в деня, в който представи своя проектокабинет преди да бъде одобрен!“, продължил Беновска и пусна запис от отговорите на Кирил Петков на нейните въпроси при представянето на състава и структурата на кабинета от 11-ти декември 2021 г.:

Илиана Беновска: Здравейте и на добър час, г-н Петков! Отдавна не бяхме Ви виждали с вратовръзка. Това какво означава? Че влизате в една по-официална роля ли? И имам 3 въпроса.

Първият е: Кой е приоритетът, от който никога, при никакви условия, под натиск от коалиционни партньори, чуждестранни посолства или опозиция няма да се откажете?

Вторият ми въпрос е: Ще помолите ли колегите си от МС да подпишат и те - както вие във вашата партия - Договори за Почтеност или както го наричате?

Третият ми въпрос е: И към г-н Събев, защото той ще отговаря и за транспорта, електронните медии и комуникациите. Как ще определите отношението си към медиите. Ще ги делите ли на „свои“ и „чужди“? Ще имате ли предпочитания? Защото досега, сякаш, избирахте предпазливо къде да се явявате? Всички ли медии ще имаме право на контакт, интервюта с Вас лично и с другите министри?

Кирил Петков: Благодаря! Нека първо всички въпроси към мен бъдат зададени и после де щам думата на някои от министрите, към които бяха адресирани въпроси. Мотото на това правителство ще бъде „Нулева толерантност към корупцията“! Това ще бъде червената линия, през която нито един от министрите не може да премине. И тази коалиция ще бъде в този си състав само и единствено, ако това мото се спазва. Това е ясно и категорично. Всеки български лев, който ще бъде изхарчван от изпълнителната власт, ще трябва да минава критерия „нулева толерантност“ към корупцията“.

За втория Ви въпрос. Всъщност, аз бих отговорил и на последния Ви въпрос. Медиите ще имате възможност за максимална информация за всяка една от дейностите, които правим. „Прозрачност“ ще бъде друго мото, свързано с първото мото, което ще се опитаме да дадем. Но „Прозрачност“ няма да бъде само към изпълнителната власт. Това ще бъде и за финансирането на медиите. Ще искаме да дадем ясна представа на българския народ какви средства при какви медии отиват. За да има пълна отчетност за това. Така, че всеки да е наясно, че тези средства са на данъкоплатците и те трябва да се изразходват по най-смисления начин. С други думи, вече няма да има непрозрачно финансиране от нечие министерство към нечии медии. Ще има един аршин към всички и пълна прозрачност.

Илиана Беновска: За Договора за Почтеност?

Кирил Петков: В момента, щом подписахме нашия Договор-Споразумение между коалиционните партньори, всеки един от нас даде собственото си обещание, че оттук нататък тези неща, под които се подписваме, включват, разбира се - както знаете - всяка една от главите започваше с „Нулева Толерантност към Корупцията“. Всъщност, в самото споразумение има всичките елементи на почтеност. Ако ние успеем да постигнем тези цели, то реално сме доказали, а не само говорили, че сме действали почтено.

Илиана Беновска: А г-н Събев ще каже ли няколко думи за електронните медии?

Кирил Петков: Накрая, ако искате, може да питате само него - специално за Вашата медия, нека да адресираме и другите въпроси!

Беновска продължи: „Какъв е Вашият анализ на това, което чухте сега от гледна точка на изминалите 3 дни в Народното събрание, срещите, които направи Кирил Петков в Брюксел и снощното му интервю по „Панорама“?“. Рамадан Аталай отговори, че да се говори за почтеност е много сериозно и човек трябва и да го изпълнява. Почтеността или я имаш, или я нямаш. Той продължи: „ДПС сме онази политическа формация, от дълги години и в парламента и сме участвали и в управлението, нашите действия винаги са били добронамерени. Когато се сформира ново правителство, ние винаги сме готови да създадем такава обстановка поне първите 100 дни да могат да се ориентират. Понеже не е лесно да влезеш в управлението от Харвард, камо ли пък от София. Но не е простено на Кирил Петков и Асен Василев, защото те бяха в управлението през последните 2 месеца и би трябвало да са по-наясно със ситуацията и в енергетиката, трябва да са наясно и обществените очакванията. Така че в момента ДПС сме по-толерантни, поддържаме онова равнище, което изисква обществото от нас. Обществото вече се умори да слуша улични изрази от типа „пич“, „глупак“ или „лъжец“ от святата парламентарна трибуна. Обществото не иска и да слуша изрази като „нулева толерантност“, то иска да види резултати, но както започна това правителство, имам чувството, че или не им е ясно как стоят нещата, или им е много ясно – двете крайности! Въвеждането на мораториум първия път, когато ГЕРБ ги подхлъзна с банановата или динена кора, на втория ден според мен те вече целенасочено въведоха мораториум!“.

Рамадан Аталай заяви, че чрез мораториума няма как да помогнем на битовите потребители без да засегнем предприятията, които произвеждат и доставят енергия. Няма баланс. ЕРП-тата и ЕСО ще загубят 500 милиона, е цената на електроенергията е задържана на равнище, което не удовлетворява обществото.

Беновска продължи: „Вчера Асен Христов, новият собственик на ЧЕЗ, каза много откровено, че това ще доведе до много по-чести аварии в снабдяването, невъзможност на дружествата да плащат на контрагентите си, които поддържат мрежата!“. Събеседникът ѝ отговори, че ДПС и самият той са говорили същите неща. Той продължи, че в момента европейските държави прилагат най-различни методи и практики, с които да помогнат на битовия потребител, но и на общините, и на бизнеса. Аталай заяви: „Режим на тока няма да има, защото има достатъчно електроенергия, но невъзможността да се достави тока до крайния потребител е толкова затруднена, че трябва частния предприемач за извади от джоба си и да плати на държавата разходите, чрез които доставя услуга на държавата! При първия мораториум възприемам, че те се опитват да се наложат, на инат ще го направим, защото виждате ли, преди една година Европейската банка е въвела мораториум за разплащанията, но това не е банка!“.

Кои подхлъзнаха, ГЕРБ ли?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „ГЕРБ подхлъзнаха първия път, коалицията още не е обединена, част от нея знае как се управлява и много бързо се ориентираха в популизма. Тези партии, които живеят на гърба на популизма накараха онези партии, които се опитват да се харесат на обществото, но все още не знаят, че популизмът не трябва да влиза в енергетиката и въведоха популизма. Първият път беше на инат, но втория път, когато аз и всички, които се занимават с енергетика им казаха, че има лобистки интереси в мораториума, по този начин ще източите фонда за енергийна сигурност в рамките от 250 до 500 милиона, те това вече го знаеха, защото хора около тях, техни спонсори, ще спечелят от въвеждането на мораториума! Трябваше да поканят шефа на КЕВР и да изискват от него формулата, чрез която се определя цената на електроенергията. А „Топлофикация София“ и без това е фалирала, в момента ще фалира още повече. Вдигането на цената в когенерацията на електроенергията в „Топлофикация София“ вече кара хората, които се отопляват с дърва, да плащат на софиянци топлинната енергия. В вкарването на „Топлофикация София“ във фалит ще вкарат и „Булгаргаз“ във фалит! И имаше толкова елегантни, интелигенти решения. Ние сме за хората да бъдат подпомогнати да си плащат сметките, общините да бъдат подпомогнати да отопляват старческите домове, да поддържат обществените кухни. Общините в момента нямат никакви средства. Но с мораториум това не се решава! Може да се намали ДДС, да се намали акциза, може да се дадат ваучери, помощи на енергийно бедните. Защо трябва да дадем пари на северния скат на София, където си греят басейна с най-ниската топлинна енергия, когато баба Айше или дядо Иван на село си свети само с крушчицата!“.

Каква ще бъде ролята на ДПС в 47-то Народно събрание?

Каква ще бъде ролята на ДПС в този парламент, всички ви подозират, че сте застанали там, където могат да се „разпределят порциите“, цитирам вашия почетен председател Ахмед Доган, но го правите скришом?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „Ако някой се съмнява в почтеността на ДПС, в това, че сме добронамерени, това означава, че политическите формации, които нямат други инструменти да помогнат на държавата и на избирателя, повече в тях явно работи завистта, отколкото реалността! Никога не съм бил задкулисен, никога ДПС не е участвало в задкулисни действия! Винаги сме били на висотата и сме носили отговорност, когато е необходимо да се помогне на България. Никога няма да видите ДПС за собствен интерес да прокарва бюджет в парламента. Никога няма да видите ДПС да участва в корупционни схеми. Но винаги ще видите, че някой, някъде по някакъв начин ще вкара инсинуация, че ДПС са тези, които са лоши в тази държава!“.

Беновска попита: „Защо, след като имахте такъв успех на изминалите избори и минаха толкова години, откакто съществува вашата партия?“. Събеседникът ѝ отговори: „Защото нямат други аргументи и се друса това дърво, което ражда плодове. Аз мисля, че ДПС и нашите младежи, които идват в парламента, минават съответната подготовка. В институциите, където изпращаме наши експерти, също минават съответната подготовка, за да могат да отговарят на позицията, която заемат. В ДПС от типа „калинки“ или хора, които не могат да разделят сламата на две магарета, трудно могат да пробият!“.

Как ДПС ще се пребори с фалшивите новини срещу себе си?

Това е добра декларация за бъдещето и ние ще продължаваме да следим. И накрая един шеговит въпрос, като говорите за младите хора, като говорите за експерти, четох в медиите, че „главният прокурор трябва да бъде махнат преди Делян Пеевски да отслабне"!“, продължи Беновска. Рамадан Аталай отговори: „Щях да се учудя, ако не ме бяхте питали за Пеевски, миналия път го поканихте!“. Водещата отвърна, че още не е получила отговор от Пеевски. Аталай отговори, че причината за това не е в него самия. Беновска продължи: „Вън от шегите, как ще промените всичко онова, което се върти като фейкнюз около него, около ДПС?“. Аталай отговори: „Няма да влагаме толкова голяма енергия да се занимаваме с несъществени неща! Ще направим всичко възможно да подпомогнем правителството да стабилизира държавата. Но през последните дни виждам, че работят повече върху собствения си имидж, отколкото за състоянието на страната. Но това са само първите дни. Ще бъдем в помощ на управляващите дотогава, докато разберем, че те са кривнали от онази линия, а линията им беше достатъчно ясна!“.

Кога е това „дотогава“, 100 дни ли?“, попита Беновска. Рамадан Аталай отговори, че за 100 дни ще си проличи. Той продължи: „Ако за тези 100 дни не се докаже почтеността им, ако за тези 100 дни те не разберат, че освен ценова криза, с вчерашните действия те вкараха енергетиката в криза в България, вкараха парламента в такава ситуация да приема решения, които не знам дали са конституционно издържани. В парламента единствено ГЕРБ се опитват по някакъв начин да ги уязвят, а те трябва да намерят политически изказ. Всъщност докато те не заявят политическа визия за развитието на държавата, ще се лутат постоянно между почтеността, толерантността и ще отиват до ЕК, ще се връщат и тук решенията, които ще се опитват да дават, винаги ще бъде все едно някой им го е казал и затова го правят. Тъй като не са политическа формация виси им като дамоклев меч отгоре, че това е една финансово-икономическа формация и те трябва да направят опит да излязат от тази си форма и това си битие и да влязат като политическа партия, която ще носи отговорността за управлението на държавата!“.

Водещата заяви, че ще предаде думите на Аталай на следващите гости от изпълнителната власт – Асена Сербезова и Николай Събев. Рамадан Аталай отвърна: „Чух, даже четох, че г-н Събев щял да отнеме колите на управлението на БДЖ и да пътуват с влак. Много ще ми е интересно на летището какво ще стане и по какъв начин!“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари