Психолог: Кухнята стана бойно поле по време на пандемията

0
Диана Видева потвърди, че в последните месеци броят на случаите на домашно насилие е нараснал
Диана Видева потвърди, че в последните месеци броят на случаите на домашно насилие е нараснал Снимка: Shutterstock

Кухненските помещения се превърнаха в бойните полета по време на пандемията.

Това каза за Агенция „Фокус“ психологът и ръководител на проекти в Асоциация „Деметра“ Диана Видева. Тя потвърди, че в последните месеци броят на случаите на домашно насилие е нараснал.

По време на извънредното положение стартирахме две горещи денонощни телефонни линии за жертвите на домашно насилие и за обаждания, във връзка с COVID-19 – едната линия бе в София, а другата в Бургас. С отварянето на линиите започнаха и обажданията и в двете посоки – касаещи както тревожност и безпокойство, породено от новината за пандемията, така и сигнали за насилие в домовете. Причината беше, че семействата са в изолация. Това беше времето, в което тези от тях, които дълго време не са били заедно в домовете си, имаха възможността, от една страна, да се опознаят. Това обаче породи доста напрежение у тях и започнаха конфликтите. Това, което категорично мога да кажа, е , че кухните се превърнаха в бойно поле, защото в доста от случаите напрежението, понякога прерастващо във физическо насилие, е започнало точно в кухнята. Съвсем интуитивно всеки е хващал случаен някакъв предмет и го е захвърлял по другия. Така дойдоха и няколко случая с физически наранявания в резултат на сбивания в кухните“, заяви психологът.

Според нея най-потърпевши по време на извънредното положение са се оказали възрастните хора, част от които не са срещнали необходимите търпение и толерантност от страна на своите близки.

В доста ситуации при тези, които се обаждат, се касае за злоупотреба – било психически тормоз, физически или икономически – когато близките използват пенсиите или спестяванията на възрастните хора. Те се оказаха доста уязвима група, от тази гледна точка. Липсата на толерантност породи това. И преди имаше доста такива случаи, но те нараснаха по време на пандемията, предвид това, че хората трябваше да пребивават в един дом заедно за по-дълго време. Това доведе до ескалиране на напрежението. Сега нетърпимостта се повиши – към по-малкия или към по-възрастния в семейството. За съжаление, това говори не само за голяма незрялост на обществото, но и за липса на ценност – по отношение на различието, липса за посрещане нуждите на различния. Разбира се, извънредното положение също оказа влияние, но такова поведение преди всичко означава психологическа незрялост“, посочи още Видева.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари