Първите щъркели пристигнаха!

0
Белият щъркел е прекрасен символ и се радва на обичта на хората
Белият щъркел е прекрасен символ и се радва на обичта на хората Снимка: Светослав Спасов, www.NatureImages.eu

Екип на Българското дружество за защита на птиците наблюдава ято от 14 бели щъркели, което прелетя над Природозащитния център „Пода“ край Бургас.

Птиците се рееха и опитваха да наберат височина над едноименната защитена местност, като постепенно се изтеглиха на север-северозапад.

Обикновено белите щъркели пристигат у нас в началото на март, като явно суровата зима не е попречила на това ято да поеме толкова рано своя път обратно към местата за гнездене. Товa "лиши" посетителите на „Пода“ от възможността тази година да си окачат мартеници, изпреварвайки със седмица деня на старата българска традиция.

Белият щъркел е прекрасен символ и се радва на обичта на хората. Може би именно това е причината точно той, а не друг вид, да е най-едрата птица, живееща в такава близост до домовете ни. През годините БДЗП положи много усилия за опазването на белия щъркел с поставяне на изкуствени платформи и преместване на тях на застрашените гнезда, с поставянето на изолатори на стълбовете за предпазване щъркелите от токови удари, с опазването на най-важните за птиците места за хранене, прелет и почивка, с поддържане на естествената обич на подрастващите към живия свят.

Но най-голямото ни постижение е, че успяхме да убедим електроразпределителните дружества да поемат грижата за гнездата и за изолирането на стълбовете, тъй като те стопанисват мрежата и са единствените, които могат да работят по нея. Така бъдещето на белия щъркел е много по-сигурно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари