Преместиха щъркелово гнездо, изградено върху стрела на багер в Русе

4
Щъркеловото гнездо е преместено на безопасно място
Щъркеловото гнездо е преместено на безопасно място Снимка: РИОСВ - Русе

Щъркеловото гнездо е преместено на безопасно място

Щъркеловото гнездо, изградено върху стрелата на багер, собственост на оператора на Регионалното депо в Русе, е преместено на безопасно място. Това съобщи Рени Петрова, експерт "Връзки с обществеността" на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.

Екоинспекцията получила сигнала за необичайното място на гнездото от управителя на фирмата в началото на август тази година. При проверка на място експертите установили късно люпило на бели щъркели, в което се отглеждали две млади птици, които все още не били самостоятелни и не можели да летят.

Дадени са предписания на фирмата за прилагане разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, който в такива случаи изисква разрешителен документ, издаван от Министерството на околната среда и водите. Предписанията са изпълнени и през миналия месец, след като всички птици отлетели, щъркеловото гнездо било преместено без да се наруши неговата цялост. То е поставено на специално изграден за целта метален стълб - на десетина метра метра от предишното местоположение.

От екоинспекцията припомнят, че щъркелът е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Затова хората изпитват емпатия и се опитват да помогнат на птицата в беда. Той е синантропен вид, обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова се счита за един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която хората обитават.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари