Откриха златна руда за 1 милиард долара край българската граница

5
Златото е близо 20 тона
Златото е близо 20 тона Снимка: iStock

Златото е близо 20 тона

Канадската изследователска компания Medgold Resources съобщи, че в Южна Сърбия, на границата с Македония и България, в рамките на проекта, наречен "Тламино", е открила предварителни запаси от около седем милиона тона руда, с около 680 000 унции, или близо 19,3 тона злато на стойност малко над един милиард долара, заяви кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград, цитиран от скопското издание Kurir и агенция Фокус.

От компанията обявиха подготовката на предварително проучване за осъществимост на проекта, което трябва да потвърди тези резултати.

Както се оказа в проекта „Тламино“, съдържанието на злато на това място средно е около три грама на тон. По принцип залежите с един грам злато на тон, ако са придружени от адекватни количества руда, се считат за печеливши.

Предварителни проучвания, както и допълнителни металургични проучвания ще бъдат извършени от компании от Обединеното кралство, тъй като има сериозни индикации, че на мястото има значително по-голямо количество от този благороден метал.

В проучване на минералното богатство, наречено проект „Тламино“, Medgold откри и 40-метров слой руда, съдържащ 8,32 грама злато на тон и изумителните 193 грама на тон сребро.

В същото време канадската геоложка компания Tedian, която търси находища на метални руди в Сърбия, България и Косово, обяви, че е постигнала споразумение за закупуване на сръбската геоложка компания ЕФПП, която притежава права за проучване в обектите Кижевак и Саставци край Рашка, където някога е имало мини за сребро и цинк, съобщава белградския вестник "Вечерни новости".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари