Румънски превозвачи: Дискриминирани сме на паркинги в Русе

3
Шофьорите призовават за спешна намеса на властите
Шофьорите призовават за спешна намеса на властите Снимка: Архив / Dunavmost

Шофьорите призовават за спешна намеса на властите

Румънски превозвачи отправиха молба към премиера Марчел Чолаку да се намеси за отблокиране на камионите, които превозват стоки от Австрия и чакат с дни на границата с България. Това се посочва в съобщение на Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния.

Превозвачите призовават за спешна намеса на министър-председателя на Румъния, министъра на транспорта и инфраструктурата, министъра на външните работи и румънския посланик в София за спиране на “неправомерния контрол от страна на българските власти на камиони, регистрирани в Румъния, превозващи стоки от и за Австрия", които остават блокирани за дълги периоди от време, достигащи седем дни, на българо-румънската граница.

В позицията си те посочват, че при липсата на спешни мерки за разрешаване на ситуацията, искат отделяне на Румъния от България в процеса на присъединяване към Шенген.

Превозвачите допълват, че в началото на годината са уведомили Европейската комисия, както и съответните органи в Румъния и България за проблема, но българските власти запазват практиката си да спират за периоди от по седем дни превозните средства със стоки за Австрия, съобщава БНТ.

Не пускат румънец превозвач от Гюргево да мине границата, защото има камион, натоварен със стоки за Австрия. Не му е позволено да мине дори с трактор без ремарке, само за да стигне до дома си в Гюргево“, се казва в съобщението на Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния.

В позицията си организацията отбелязва още, че румънските автомобилни превозвачи на румънско-българската граница са силно засегнати „от непрозрачната работа на новата система за виртуални опашки на ГКПП, въведена от българските власти миналото лято”. Те допълват, че частният оператор ТИР Паркинг Русе управлява “както си иска” виртуалната опашка, както и повечето паркинги за камиони на границата между България и Румъния.

Няма процедура за информация и докладване за широката общественост или за потребителите. Румънските превозвачи са дискриминирани на паркингите, управлявани от ТИР Паркинг Русе, където са принудени да плащат над три пъти по-високи цени от българските си конкуренти и да чакат 30 часа за преминаване на границата между България и Румъния, докато българските превозвачи имат право да преминават границата много по-бързо“, се казва още в документа.

Според цитирания източник всички транспортни оператори, които изберат да използват други паркинги в Русе, чакат значително по-дълго време, за да преминат границата, отколкото ако използват ТИР Паркинг Русе.

Днес румънските транспортни оператори обвиняват в дискриминационно отношение българските власти и оператора на виртуалната опашка и паркингите в Русе”, пишат недоволните превозвачи и допълват, че българските превозвачи се облагодетелстват, като постепенно поемат договорите между Румъния и България, тъй като могат да правят няколко пътувания за една седмица, за разлика от румънските превозвачи, които са ограничени до едно пътуване седмично.

Националният съюз на автомобилните превозвачи от Румъния е професионална и работодателска организация. Тя е основана през 1990 година. Целта ѝ е да насърчава и защитава интересите на автомобилните превозвачи на вътрешно и международно ниво. В нея са регистрирани над 16 000 фирми - оператори, които извършват вътрешен и международен транспорт на товари и хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    3
    Супер!
    Добре, че има едни на север от нас, та да ни набият канчетата. Впрочем, не са били роби никога. И на римска империя са се опълчвали, и на турска. Тия татаски номера вървят само на шибаната ни територия.
  • 13
    2
    Пффф
    Да се думкат румънците и да се научат как се шофира...Не стига, че тук си карат, както им е кеф, че и не ги глобяват..
  • 13
    1
    LOL
    Пенчо схемата да не го отнесе накрая международно :D Тук понеже държава няма, неговите го покриха след разобличаващото журналистическо разследване, ама на международно ниво няма да могат да го покрият :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари