Откриха ремонтираната сграда на етнографската сбирка-музей в Новград

1
Едноетажната постройка беше в окаяно състояние и дори представляваше заплаха за посетителите
Едноетажната постройка беше в окаяно състояние и дори представляваше заплаха за посетителите

Късно снощи в село Новград бе открита изцяло ремонтираната сграда на етнографската сбирка-музей.

Сред гостите на събитието бе и заместник областният управител на Русе Людмил Христов. На място той коментира все по-нарастващото значение на културните институции в живота на хората. „Хубаво е да си спомняме миналото и да знаем за героичните дела на нашите предци, но по-важното е да съумеем да следваме техните завети и да бъдем наистина неустрашими и да предприемаме необходимите действия, когато става дума за по-доброто утре на страната ни“, каза заместник областният управител.

Той сподели виждането си и, че подобни ремонти биха могли да се осъществяват по различни европейски програми, което би дало шанс както за насърчаването на трансграничните отношения, така и за рехабилитацията на повече сгради с високо културно и историческо значение. По-късно Христов участва и в тържествената церемония по случай отбелязването на 154-ата годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на река Дунав.

Едноетажната постройка, която е изградена през първото десетилетие след Освобождението от Османско иго и е паметник на културата, беше в окаяно състояние и дори представляваше заплаха за посетителите.

Външната фасадна мазилка бе почти напълно разрушена, което е застрашавало конструкцията, тъй като част от зидовете на стените са били изложени пряко на природните условия, а при всеки дъжд помещенията се наводнявали, което от своя страна пък е представлявало опасност и за самите експонати. След няколко годишни прекъсване и два ремонта на обща стойност малко над 340 000 лева, сградата, която първоначално е била предназначена за училище, вече отново изпълнява своите функции и всеки от близо 800-те жители на селото, както и гостите на населеното място, могат да разгледат изложените находки.

Те са подредени в девет зали, като сред тях могат да бъдат видени археологически находки от преди новата ера, предмети и инструменти, свързани с бита и занаятите от миналото, както и експонати, имащи пряко отношение към живота и делото на революционерите Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Финансовите средства за ремонта са били осигурени от държавата на двата транша. Първият е бил през 2017-а за 71 483 лева от Министерството на културата, с които е бил направен частичен ремонт на покриваната конструкция и корниза на сградата. Останалите близо 277 000 лева са дошли Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет през 2020 година.

Първото си дарение след рестарта на дейността си читалището получи от семейство Елисавета и Димитър Джонови, които са от Бяла. Те дариха 200 лева на културната институция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари