"Движение Гергьовден" - Русе иска Общината да задели пари за ремонт на Дома на учителя

4

Фасадата на сградата, която е паметник на културата, се руши

"Движение Гергьовден" - Русе предлага да се заделят пари за ремонт на Дома на учителя.

Бившият Дом на учителя на улица „Александровска“ 29, който е паметник на културата, е в окаяно състояние и спешно се нуждае от възстановителни и укрепителни дейности. В тази връзка областният координатор на „Движение Гергьовден”- Русе Кристиян Вълчев депозира предложение до кмета Пенчо Милков да се осигурят 200 000 лева в капиталовата програма на Община Русе, които да бъдат целево използвани за най-неотложните дейности по сградата. Фасадата на триетажната сграда се руши, а пешеходците често я заобикалят, защото смятат, че е опасна.

През 2019 държавата прехвърли собствеността на бившия Дом на учителя на Общината, припомнят от движението. За да спасят емблематичната сграда, от общинска администрация подготвиха проект за европейско финансиране, който беше внесен през февруари тази година. Идеята е да се изгради международен младежки център, като сградата се укрепи, реновира и оборудва. Плановете са бившият Дом на учителя да се превърне в атрактивно пространство, което предоставя разнообразни и международни дейности и услуги в помощ на личностно развитие на младежи до 29 години.

Проектът се реализира в партньорство с още 4 организации и една фирма, като заявената безвъзмездна финансова помощ е за близо 4,3 млн., а съфинансирането от Общината малко над 182 хил. лева.

Собствеността на сградата обаче следва да бъде върната на държавата, ако не се реализират предвидените намерения, като срокът за това изтича в началото на 2024 година.

Без значение дали проектът бъде отхвърлен или одобрен, макар че към момента остава в резерва за финансиране, от „Движение Гергьовден“-Русе считаме, че е крайно наложително да бъдат заделени средства за укрепителни и възстановителни дейности по бившия Дом на учителя. Въпреки множеството проблеми по сградата, до този момент не са предприети никакви строително-ремонтни дейности.

Що се отнася до предложението по проекта за бюджет за 2023, липсва разбивка, няма яснота как са разпределени парите по отделните пера и това не дава възможност да се направи никакъв по задълбочен анализ.

“Движение Гергьовден” - Русе си запазва правото за допълнителни предложения след внасянето на пълната информация за проектобюджета в Общинския съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    хм
    Тия кои бяха...? Щом е за избори, за власт и за пари...отново изплуваха???
  • 6
    2
    Дани
    Не е единствената изоставена сграда паметник на културата!!! Освен дом на учителя имаше и дом на учените (има го още занемарен)на К.Иречек ") Имаше разкошна сграда (Младежки дом)по съвременна не паметник на културата)но то отдавна няма култура!!!! Беше банка, сега друга институция!! Така наречения Пионерски дом"""също е изоставен,занемарен под предлог че собствениците имат недоразумения!!!По улица Николаевска има доста такива уникални сгради опустушени!!!! Във Западна Европа сградите се съхраняват,там рядко има ново строителство!!!Опазват, реновират Вижте Париж Лондон и Виена!!!Да виждате някъде ""сбутани ''нови кооперации между старата архитектура (Но ние взехме само негативите от Запада!!!!
  • -4
    1
    Пунта мара
    Ей лапач, бръкни си в джоба или намери спонсори, разните му Българи овци или някой други. Не се правете на интересни преди избори. Жалки охлюви
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари