Художествената галерия в Русе се руши от близо 40 години

2
Състоянието на сградата е срамно за Русе
Състоянието на сградата е срамно за Русе Снимка: Кадър от БНТ

Състоянието на сградата е срамно за Русе

Основите ѝ пропадат, а при всеки по-силен дъжд покривът протича, предава БНТ. Вътре е влажно и студено. Основен ремонт на галерията не е правен никога, а според специалисти в момента тя работи в авариен режим.

Построена през 1979 година Русенската художествена галерия е събрала във фонда си близо 3000 картини, графики, скулптури, малки пластики на автори от края на XIX век до наши дни. Творби, които всеки момент могат да бъдат унищожени от течащия покрив. Специалният климатик, който трябва да поддържа температурата и влажността в залите не работи от началото на 90-те заради скъпата поддръжка. А влагата бавно руши стени, мазилки и тавани.

Сутрин е изстинала сградата, ние топлим цял ден и точно когато си тръгнем, вече става нормално за работа. Състоянието е плачевно и според мен вече срамно за Русе, от 30 години се говори за ремонт на този покрив, който е вече изгнил, който трябва да бъде сменен", заяви Красимира Кирилова, галерист в Русенска художествена галерия.

През това време уредниците в галерията търсят начини да опазят картините, защото 50 процента от изложбеното пространство е неизползваемо.

Козметически ние правим с наши средства - боядисване, смяна на електрическо осветление. Трябват много пари постоянно да има поддръжка и може би самата конструкция, тя е морално остаряла", заяви Елена Великова - директор на РХГ-Русе.

Сградата е общинска собственост. Оказва се, че още при построяването ѝ са направени пропуски, като липса на температурни фуги, лош дренаж за дъждовната вода, както и построения в близост жилищен блок.

Тя в момента не отговаря на нормативите за земетръс, вятър, сняг", обясни Магдалина Илиева- зам.-кмет на Община Русе.

В момента от общината правят енергийно обследване на сградата, за да може да се кандидатства по програма за ремонт. Той ще струва над 5 милиона лева. Затова от общината не изключват варианта с тези средства да построят нова художествена галерия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Русенец
    Общинско ли е за продан е ,ако вече не е … Колкото по се еуши,толкова по добра цена под масата… Музикалното как отиде в ръцете на Бобчитата???
  • 2
    2
    xoxoxoл
    кой кой ,кой парашутиста
  • 9
    1
    Хохохо и бутилка Роммм
    Пената, там където няма келепир не влага сили. Нито може да се краде, нито да се еве в тази област. Нов жип си купи, нова къшта купи, нова метреса издържа, издръшки плашта, с паражуте скъча, на столетничкат на гости ходи у софето за един бърз тег. Абе мръсник е, нема пара за вазе.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари