От Русенския музей предлагат идеи за развитие на римската крепост "Сексагинта Приста"

0
Историческите възстановки в крепостта привличат десетки туристи
Историческите възстановки в крепостта привличат десетки туристи Снимка: БГНЕС

Предложение за развитие на римската крепост "Сексагинта Приста" в Русе, която е обект с национално значение, имат от Регионалния исторически музей в града

Това съобщава БТА. На среща между директора на културния институт проф. Николай Ненов и зам.-кмета по хуманитарни дейности Енчо Енчев са обсъдени варианти за развитие на туристически атракции и съхраняването на културното наследство, които са важни елементи от съвременната визия на града.

Дунавският римски Лимес е в предварителния списък на Световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО от 2016 година. По тази причина предложенията са свързани с разширяването на музея на открито римска крепост "Сексагинта Приста" чрез консервация и реставрация на съществуващи археологически съоръжения, изваждане на експозиция "Археологически музей" във Военния клуб, изграждане на експозиция "Музей на история на Русе" в сградата на съществуващия Исторически музей и изграждане на експозиция в бомбоубежища под "Сексагинта Приста".

Ако идеята се развие, това би позволило кандидатстването по Приоритетна ос 6 "Регионален туризъм", което от своя страна ще разшири изследователската работа. Така ще има и по-голям интерес от страна на туристите към Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари