Откриха останки от римски къщи в частен имот в Русе

7
Археолозите премахват пластове пръст от двора на русенец, който е на метри от римския кастел „Сексагинта Приста“ и попадат на останки от 3 къщи
Археолозите премахват пластове пръст от двора на русенец, който е на метри от римския кастел „Сексагинта Приста“ и попадат на останки от 3 къщи Снимка: БНТ, стоп кадър

Археолози от Русе правят спасителни разкопки в частен имот, непосредствено до римската крепост „Сексагинта Приста“

Археолозите премахват пластове пръст от двора на русенец, който е на метри от римския кастел „Сексагинта Приста“ и попадат на останки от 3 къщи, информира БНТ. 

Откриват и различни находки.

"Над 220 са главно монети, но и има и други интересни като фибули, брусове, тежести за стан. За сега най-много са от периода 4-5 век, но има и по-ранни, не знаем само дали има тракийски материали, както има на другия терен", каза археологът д-р Върбин Върбанов.

Оказва се, че още през 2007-ма година специално създадена комисия е очертала предполагаемите граници на някогашната римска крепост Сексагинта Приста по целия хълм и сега археолозите са подготвени какво да очакват при проучванията.

Има ли изгубени пластове по този венец?

"Има, да. Преди 2007-ма със сигурност са унищожени подобни сгради, но след това го спазват хората. 2015 та беше първото токова намерение за строеж, сега е вторият човек, който се обажда, ще има и други. Част от къщата е разрушена още при строежа на тази улица през 60-те", обясни д-р Върбанов.

Според специалистите, в страната има населени места, в които къщите изглеждат като от римско време. За да си ги представят хората, просто трябва да ги посетят.

"Примерно в Горско Абланово, където още се строи по същия начин-каменен цокъл и нагоре с кирпич. Покривът е с керемиди-римски, които са по- специфични от нашите", каза д-р Върбанов.

Очакванията на археолозите са с напредването на разкопките да стигнат до пластове от 2-3 век. Основания за това има дава откритата до момента керамика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Дедо Мъде
    ако, има и нещо готино да чорят и птодадът, е супер!!! хаа хаа хаах!!!
  • -7
    3
    Eliyana
    Здравейте, аз съм финансист, който предлага съдействие при заемане на пари между физически лица в краткосрочен и дългосрочен план, вариращи от 5 000 до 5 000 000 лв. за 48 часа при лихва от 2% годишно. Офертата е валидна и се приема само в Люксембург. За връзка: [email protected]
  • 16
    2
    Русенец
    Най после нещо хубаво да се случи в Русе!!!!
  • -9
    1
    ДУДРИЦПВ
    Пачкииии
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари