Откриха амфора от V век при проучванията на Сексагинта Приста

1
Археолозите откриха още 84 монети, бронзово краче на столче с апликация на женска фигура, както и оловен строителен отвес
Археолозите откриха още 84 монети, бронзово краче на столче с апликация на женска фигура, както и оловен строителен отвес Снимка: РИМ Русе

Съхранена амфора за вино от V век се откри при проучванията на Сексагинта Приста

В момента се изследват два изкопа, в които ще бъдат положени основите на козирка, покриваща сцената на Летния театър в Русе, уточняват от Регионалния исторически музей в града. При строежа на Летния театър през 1961 г. са унищожени или покрити с бетон над 1000 кв.м. площ от територията на римската крепост. Единствено документиране на римските останки се открива в статия на Васил Дойков във вестник Дунавска правда от април 1961 г. Ето защо проучванията на археолозите, водени от д-р Върбин Върбанов, в двата квадрата от 24 кв. м., разположени от двете страни на естрадата на Летния театър, се оказват много важни за съставяне на картината на римския град в тази част на крепостта.

В западния квадрат, който е проучен напълно, са разкрити останките от римска сграда от III-и век, а под нея – четири тракийски ями (от 2-1 век пр. Хр-1 век). Във втория са открити останки от два зида от периода на Късната античност и множество находки. Сред тях е амфората за вино, 84 монети, бронзово краче на столче с апликация на женска фигура, както и оловен строителен отвес.

Археолозите проучват всички пластове на времето, затова сред находките са множество луксозни предмети от 19 век – британски порцелан, бутилки от френски вина, порцеланови чинии и чашки, фини стъклени предмети. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук