Откриха отпечатъци от обувка на римски войник в Русе

3
Находката е открита при археологическите проучвания на Сексагинта приста
Находката е открита при археологическите проучвания на Сексагинта приста Снимка: Facebook

Находката е открита при археологическите проучвания на Сексагинта приста

Отпечатък на военна обувка (калига), нанесен върху още неизпечена тухла, е една от рядко срещаните находки, открита при археологическите проучвания на Сексагинта приста през 2024 г. До момента са открити около 500 находки, повечето от които са монети, съобщават от РИМ - Русе.

Римският войник е стъпал върху глината със своята кожена обувка, подкована с метални гвоздеи и така е оставил следа в историята. Бранителят на Сексагинта Приста е носил обувки, приблизително отговарящи на днешния 40 номер. Този размер е нормален за началото на хилядолетието, когато хората обикновено са достигали до височина до 160 см.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Верно ли ...
    Може би след време ще открият отпечатък от цървула на павликенския капацитет в района на унивилаета. И тогава пак ще му се разнесе славата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари