От Русе тръгва обявяването на Независимостта на България

3

Вечерта на  21 септември 1908 г. Княз Фердинанд пристига с яхтата си (военния параход „Крум") на пристанище Русе

Посрещнат е от министър-председателя Александър Малинов и министрите. Всички се качват на кораба. Точно тук на борда на параход „Крум“ е взето решението за обявяване на независимостта на България. По време на дългото заседание Ал. Малинов съставя черновата на Манифеста за независимостта.

На другия ден, 22 септември всички се качват на княжеския влак и потеглят за Търново. На гара Две могили Малинов написва официалния текст на манифеста и го представя на Фердинанд и министрите за подпис. Няколко часа по-късно, в църквата „Св. 40 мъченици“ в Търново, тържествено е обявена независимостта на България.

С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.

Отхвърлянето на османското върховенство от България е последвано от анексирането на османските провинции Босна и Херцеговина от Австро-Унгария и предизвиква една от многобройните кризи в международните отношения в навечерието на Първата световна война. Независимото Царство България е признато от Великите сили през пролетта на 1909 година.

Честит празник, българи! Да бъдем независими като нашите предци!

 

Източници: РусчукБГ - Старият Русе; Уикипедия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари