Обявиха бедствено положение в Смолян

0

Община Смолян обявяви бедствено положение заради дъждовете.

Чеперале също обявява бедствено положение заради валежите, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. Няма данни за застрашени хора и населени места, отбелязват от МВР, предаде Дарик.

В Смолян река Черна е преляла и наводнила сградата на Пожарната, обществени сгради, складове, частни имоти, съобщават от Областна администрация. Свикан е Областният щаб за защита при бедствия и аварии. От МВР отбелязват, че на телефон 112 са подадени 15 сигнала за локални наводнения в Смолян. Основната част от сигналите са концентрирани около речното корито на река Черна. Няма данни за застрашени хора.

След отправена молба от областния управител на Смолян  Недялко Славов военнослужещи ще окажат помощ. Модулното формирование от 41 военнослужещи със  специализирана техника ще изгражда диги на река Черна в кв. "Устово" в града, съобщиха от Министерството на отбраната.

Падналият дъжд в района на Рожен и в смолянското село Арда е 67 л/кв. м за последното денонощие, информират от Метеорологичната станция-Рожен. Близо 60 л/кв. м са валежите вМугла и Триград, а в Смолян измереното количество е 46 литра на квадратен метър. Арда повиши нивото си край Рудозем, а река Черна в зоната на смолянския кв. Райково, според информация от Областната администрация. Проливните валежи активизираха две свлачища, които вече са разчистени. На критичните участъци на обходния път за Мадан ще дежурят екипи с техника, за да се реагира в случай на ново активизиране на свлачищни процеси.

Селата Киселчово и Кремене са без ток след авария, предизвикана от паднало върху електропровод дърво.

В Чепеларе обстановката също е усложнена поради проливните дъждове и в момента се мобилизират доброволци и техника, като се изграждат диги по поречието на река Чая. В района на Пожарната в града тя е излязла от коритото си и е заляла главния път Смолян-Асеновград, съобщи кметът на общината Славка Чакърова. Тя призовава шофьорите да бъдат много внимателни при преминаване през града. Пълнят се чували с пясък, като техника на фирми карат инертни материали и се правят диги на критичните места. „По поречието на реката има доста гатери и дървен материал, в момента се премахват трупите и дървата за огрев и се прави всичко възможно да се овладее ситуацията“ , коментира Славка Чакърова.

Проблеми с изнесени пътища и разлив на реки има и на територията на община Рудозем. В момента е ограничено движението в едното платно и по пътя Рудозем-Смилян, заради пропадане.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари