Новият посланик на Румъния гостува за първи път в Русе

1

Бръндуша Предеску си тръгна с картина, подарък от кмета на Русе Пенчо Милков

Кметът на Община Русе Пенчо Милков посрещна днес новия посланик на Румъния в България Н. Пр. Бръндуша Предеску.

Двамата обсъдиха дългогодишната историческа връзка между Русе и румънската страна и как велики личности от българската история като Георги Раковски, Ангел Кънчев и Христо Ботев са оставили своя отпечатък и в летописите на северната ни съседка. Н. Пр. Предеску призова за случването на още повече събития, допринасящи не само за икономическия, но и за културния обмен между двете държави.

Пенчо Милков изтъкна отличния пример, който Румъния може да даде на България по отношение финансирането на общините. Там общините разполагат с много по-големи бюджети и подкрепа от централната власт, докато у нас местните власти са с малко източници на приходи, тъй като повечето данъци се събират от държавата.

Моя ключова задача е да покажа на управляващите, че Южна Румъния и Северна България са един регион и трябва да се развиват икономически заедно“, заяви русенският кмет.

Н. Пр. Предеску допълни, че с нетърпение очаква политическата ситуация в страната да се стабилизира и да бъде сформирано редовно правителство, пред което да настоява за строителството на магистралата, свързваща столицата с Румъния.

От румънската страна се очаква да построим още мостове на река Дунав, но за да се случи това е естествено и българите да построят повече пътища до Румъния“, каза посланикът.

Разменени бяха и идеи за развитието на туризма в региона.

Считайте ни за ваш партньор“, каза в края на визитата Н. Пр. Бръндуша Предеску.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари