Нова система за локализация внедрява Спешния телефон 112 в България

1
"Дори ако джипиесът на телефона не е включен, самата система ще го включи и ще покаже точната локация къде се намира“, обясни директорът при посещението си в Русе
"Дори ако джипиесът на телефона не е включен, самата система ще го включи и ще покаже точната локация къде се намира“, обясни директорът при посещението си в Русе Снимка: БГНЕС

"Националната система 112 ще засича до няколко седмици обажданията до спешния телефон по нов начин, като се използват джипиесите на мобилните телефони"

 Това съобщи в Русе директорът на НС 112 инж. Цветомир Цеков, информира Русе Медиа. В момента локализацията на повикването за мобилните телефони е на база на клетка на мобилните оператори, която в градовете представлява един сектор с радиус няколкостотин метра, а извън градовете може да достигне до 10-20-30 км.

„Особено в извънградските райони локацията е изключително важна за бързата реакция на службите. Затова се предвижда внедряване на т.нар. система AML , която е точна локализация на базата на джипиеса на мобилните телефони. Тя ще засича местоположението до 10-15-20 метра или до примерно 100 метра в зависимост къде се намира човекът – дали телефонът е свързан с джипиес или се намира в сграда, където използва wi-fi. Дори ако джипиесът на телефона не е включен, самата система ще го включи и ще покаже точната локация къде се намира“, обясни Цветомир Цеков.

В Русе той представи проекта за новата система на тел.112 и бъдещето на Районен център112-Русе, тъй като Русе в момента е вторият национален център в страната и резервен за цялата система. Другият се намира в София, като изискванията са двата да бъдат в различни сеизмични райони.

За нуждите на центъра в Русе общината предостави нова сграда на ул.“Котовск“, тъй като сега съществуващите помещения не отговарят на изискванията. Директорът на НС 112 каза още, че ако не се беше намерил подходящ вариант, резервният център е трябвало да бъде изместен в друг град.

Цветомир Цеков обясни, че тел.112 работи от 2008 г. и системата вече е морално остаряла. Затова МВР заедно със здравното министерство е изготвило нова концепция за следващите 5-10 години. В момента двете министерства кандидатстват за финансирането ѝ от Фонда за възстановяване и устойчивост. „Ще внедрим система от ново поколение, т.нар. NG112, при която гражданите ще ползват една много по-добра услуга, с много по-добри функционалности. Основната технологична разлика е, че ще може да се предава освен гласово съобщение, така също текст и видео. Системата освен за приемане на спешни повиквания ще бъде и система за управление на екипите, което ще позволи съкращаване на времето, онлайн предаване на информацията от гражданина до екипите на службите за спешно реагиране. Вече се набляга на новите технологии в системите за видеонаблюдение, където ще има дори възможност да се качат и т.нар.умни системи за видеонаблюдение, които автоматично ще могат да предават сигнали към тел.112 при нужда“, каза още директорът на НС 112.

Предвижда се в рамките на следващата година да има сключени договори след обществени поръчки и да се получи първото финансиране за доставка на съоръженията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари