Никола Минчев: Не сме коментирали персоналния състав на правителството

0
Минчев заяви, че вижда 73-ма депутати, заявили готовност да подкрепят декларацията на ПП
Минчев заяви, че вижда 73-ма депутати, заявили готовност да подкрепят декларацията на ПП

Минчев заяви, че вижда 73-ма депутати, заявили готовност да подкрепят декларацията на ПП

„Не сме коментирали конкретно персоналния състав на правителството. Първото около, което трябва да се обединим са политиките, целите и принципите. Едва тогава може да се говори за персонален състав“, каза Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ в ефира на bTV.

Днес ПП получиха втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, като имат седем дни, за да намерят подкрепа. В своя декларация те са очертали четири основни приоритета:

  • развитие на конкурентна иновативна икономика,
  • върховенство на закона и гарантиране на националната сигурност
  • преодоляване на социалните неравенства и достъп до качествено здравеопазване и образоване
  • осигуряване на енергийната независимост на България

„Водещото е съдържанието. В него ние виждаме основни политики и цели, които би трябвало да бъдат припознати от всички отговорни парламентарни сили. Вътре има разписани конкретни мерки. Внесен е законопроект, с който да бъде съставен механизъм за разследване на главния прокурор, законопроект за реформата на КПКОНПИ. Друга конкретна реформа, която сме предвидили е изменение на Висшия съдебен състав, окончателно разделяне на ВСС на прокурорски и на съдебен съвет“, каза Никола Минчев.

От разговорите на ПП с партиите днес стана ясно, че БСП няма да подкрепят декларацията. От „Български възход“ пък са казали, че ще помислят, а от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ не са се явили на разговори. Единствената сигурна подкрепа е заявена от ДБ.

„Конкретните области, в които БСП имат съображения са данъчни, социални и външна политика. За външната политика е повече от ясно, че става въпрос за Украйна, Начинът, по който е записана позицията ни относно войната е такъв, от който не можем да отстъпим. В декларацията пише „възстановяване на мира, на териториалната цялост на Украйна“, обясни Минчев.

От ПП заявиха, че ако декларацията им не получи необходимата подкрепа в Народното събрание, няма да предлагат състав на кабинет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари