Само служебният премиер Гълъб Донев е доволен от изборите

0
Предизборната кампания беше пълна както с обвинения и откровения за идващата тежка зима, така и с музикални послания
Предизборната кампания беше пълна както с обвинения и откровения за идващата тежка зима, така и с музикални послания Снимка: БГНЕС

Предизборната кампания беше пълна както с обвинения и откровения за идващата тежка зима, така и с музикални послания

Още преди Централната избирателна комисия да обяви официално резултатите от поредните предсрочни избори, парламентарно представените формации вече започнаха да се групират - да си отправят предложения за бъдещи управленски коалиции, но и да ги отказват. Някои все пак оставиха вратата за преговори открехната. Каква е "фактическата обстановка" и какви са "обоснованите предположения" за това, което ни очаква, обобщава БНР.

Сполетя ни хаотична, остро коалиционна и на моменти фалцетна кампания, която освен с обвинения и откровения за очакваща ни тежка зима, политиците се замериха и с музикални послания.

От гласуването на втори октомври засега само служебният премиер Гълъб Донев засега е доволен:

"Поздравления за свършената работа на министрите, които бяха пряко ангажирани. Вотът премина спокойно. Българските избиратели решиха, че коалиционната формула за създаване на редовно правителство е неизбежна".

Борисов определи като топ теми - войната в Украйна, енергийните доставки и инфлация, по които преговорни екипи да изработят обща управленска програма.

Набеляза за потенциални партньори ПП и ДБ, без да пропусне да ги критикува. Макар и предпоследни, самочувствието на ДБ не е спаднало. Непоканени, от БСП също не искат да се коалират. Впрочем социалистите останаха верни на себе си и отново занимаха обществото с вътрешните си конфликти, в който този път беше замесена и прокуратурата.

Единствено ДПС и "Български възход" са готови да се върнат във властта.

"Възраждане" не постигнаха прогнозирания от социолозите електорален скок, но все пак вече са в топ 4. Не ги искат, но и те не искат в коалиция - искат всичко.

Стигането до третия мандат обаче би означавало, че мостовете са изгорени, а пътят към нов вот и управление на служебен кабинет - открит.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Филева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари