Нешка Робева: Ще работя, докато е рекъл Господ

0
Нешка Робева: Ще работя, докато е рекъл Господ
Снимка: БГНЕС

Родена на 26 май 1946 г. в Русе. Шампионка по художествена гимнастика не само у нас, но и по света, както и най-успешната треньорка по художествена гимнастика в България. Зад тази кратка визитка се крие името на Нешка Робева. Легендарната българска състезателка, по-късно треньорка по художествена гимнастика и хореограф, е постигнала много победи на спортния терен и на сцената. За изключителни постижения в работата си Робева е носителка на почти всички държавни отличия, както и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт.

Преди 15 години тя създаде танцов състав - „Нешанъл арт", с който да представя съвременна интерпретация на българския и балканския фолклор. Автор е на няколко спектакъла, сред които са „Два свята", „Орисия", „Триптих", „Кармен от Факултето" и последните й „Мистерията Еньовден" и „Площадът". Те изправят на крака не само българската, но и чуждестранната публика. На 8, 9 и 10 април нейната трупа ще представи отново „Мистерията Еньовден", този път в зала 1 на НДК. Пред „Всеки ден" Нешка Робева сподели защо след прекратяване на треньорската си кариера се насочи към фолклора и към сцената.

Г-жо Робева, ще представите отново „Мистерията Еньовден", този път в зала 1 на НДК. Защо се насочихте именно към този народен празник?

Защото е особен и защото наистина крие мистерията в себе си. Благодатен е за сцена. С посрещането на слънцето и преклонението пред него, с къпането в утринната роса, с мисълта за мистичните същества, които населяват въздуха, със спомена за приказките на татко и не на последно място на този ден се е родила моята майка.

Как съчетахте българския фолклор с рок музиката и уличното изкуство?

Не знам, струва ми се, че не съм аз. „Ахат", Коста от „Булгара" и Алекс Нушев направиха музиката, „Хората от гетото", чрез своя рап разказват историята, танцьорите почти не се нуждаят от мен, те наистина са много талантливи, трябва само да ги убедя в това, че могат. А иначе, поне както усещам по реакцията на публиката, се съчетават много добре.

Наскоро стартирахте кампанията „Преоткрий традициите" и призовахте всеки, който желае, да облече народна носия. Самата вие отидохте така на работа. Каква носия избрахте за себе си и какво ви провокира да отправите такъв призив?

Идеята е на младите ни продуценти от „Моко Солюшън". Аз не бих могла да избера носия. Те всички до една са разкошни. С богатата си бродерия, с невероятната фантазия на изпълнителките си, с историята, която носи всяка една от тях. Избрах си само една престилка - тъкана със сърма и фина вълнена нишка. Наистина стои красиво. Бих искала да поканя всички да влязат в интернет на страницата на „Мистерията" и да видят страхотните снимки от с. Реса. Кметицата, доктора, продавачката от магазина. Цялото село облечено в прекрасни национални носии, старо и младо. Невероятно е.

Наред с „Мистерията Еньовден" направихте още един спектакъл „Площадът" - провокиран от настоящето ни. С него се включихте в турнето на партията на Николай Бареков „България без цензура". Какво е за вас площадът?

За мен площадът е онзи истински неподправен, неплатен протест срещу всичко, което се случва на човечеството в началото на 21 век. Мизерията, която е само на метри от разкоша. Бездушието и цинизмът на бързо забогателите и слугинажът около тях, срещу словото на поетите, защитили с живота идеалите си.

Проява на политическа дързост ли е да рапирате Интернационала и да включите в този спектакъл стихове на леви поети като Никола Вапцаров, Гео Милев и Христо Смирненски?

Не, те само си подсвирват Интернационала, докато зад кадър Джуни Александрова рецитира „Братчетата на Гаврош", и то само защото площадът се нарича така. А и каква дързост е да преповтаряш?! Та Гео Милев, героят от войната, заплаща с живота си изречената на глас своя мечта - „...Септември ще бъде май, ще бъде!". Никола Вапцаров - също. Някой много иска да ги изтрие тези поети, просто да ги изтрие от съзнанието, както са ги изтрили предшествениците им от живота, защото аналогиите са жестоки, а още по- жестоки са хвалбите какви европейци сме.

Аз самата знам какво е недоимък, расла съм в бедно семейство. Баща ми беше тежко болен и не работеше, майка ми издържаше семейството с една заплата от фабриката. Знам какво е глад, въпреки че гладуването, което съм правила като треньор, е преднамерено, но като дете съм гладувала и знам какво значи да минеш покрай фурна, да искаш да хапнеш нещо, да ходиш на училище без ядене, да зъзнеш през зимата, ходейки пеш до училище без ръкавици. Не искам да бъда разбрана погрешно - не съм против богатите хора, защото познавам богати хора, които носят в себе си и благородство, и култура. Но съм против тези цинични парвенюта, които непрекъснато ни размахват пръст и ни поучават. Част от тях са псевдоинтелектуалци и стипендианти на различни съмнителни фондации.

Обвиниха ви, че сте предали своята партия БСП и сте „се прегърнали" с Бареков заради финансова изгода. Обиждат ли ви подобни коментари и каква е вашата истина?

На първото обвинение ще отговоря с въпрос: „А не е ли обратното? И само мен ли?" Не съм човек, който сменя веруюто си. А за коментарите - не, не ме обиждат. Имам жилище от две стаи - едната ми е в повече, храня се с някоя и друга консерва, марковите дрешки и коли предизвикват в мен искрен смях. Бижута не нося. Все пак аз съм човек със самочувствие. За живота, който съм си избрала, имам предостатъчно. Но благодарение на пътуванията ни с Бареков мога да задържа трупата от 40 души, да стигна до съзнанието на хората, които нямат силите да изрекат на глас това, което мислят, и да осмисля това, което върша вече 14 години.

Вие бяхте много близка до Ванга. Знаете, че в Русия бе направен сериал за нея, отзивите за който са крайно противоречиви. Гледали ли сте го и как приемате художествените измислици в него, свързани с българската пророчица?

Не успявам да гледам филма, но знам, че руснаците много почитаха и обичат леля Ванга. Филмът няма претенции да е документален. А нашите, като могат по-добре - да го направят.

Смятате ли, че Русия се опитва да обсеби и да ни отнеме Ванга? Вие лично чувала ли сте от нея думи, че човек на име Владимир ще донесе слава на тази огромна страна? Сега в контекста на обтегнатите отношения на ЕС с Русия заради Украйна какъв съвет смятате, че щеше да даде леля Ванга?

Хора като Ванга не принадлежат на никого. За нас, освен за част от поповете ни, тя бе дар от Бога. От нея не съм чувала за Владимир, но той е на път да покаже на някои хора, че не могат безнаказано да си пъхат гагите навсякъде. Путин вдигна Русия на крака и сигурна съм, че ще продължи напред. А нашите мижитурки, ох, как биха искали да имат поне част от неговата сила и рейтинг. Народът на Русия харесва Владимир Путин - това за него е достатъчно. Но предсказанието на Ванга, че „...нема Америка да ни помогне, пак Русия ке ни спаси...", поне в първата си част се сбъдва.

Г-жо Робева, не спирате да творите, да работите, да пътувате по турнета и да сте ангажирани политически и обществено. Откъде черпите тази енергия? Имате ли поне малко време за почивка, как си почивате, грижите ли се за 5-годишната си внучка Рада?

Тези дни Рада е с мен в залата. За първи път прояви желание да тренира и вече си е намерила треньорка освен баба си. А силите ме напускат. Уморявам се. Наистина се уморявам. Мечтая за няколко дни в градинката си на Трудовец. А иначе, докато е рекъл Господ.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари