НАТО отправи към Русия нова покана за мирни преговори

0
Готови сме да изслушаме тревогите на руската страна, заяви Йенс Столтенберг
Готови сме да изслушаме тревогите на руската страна, заяви Йенс Столтенберг Снимка: PAP/EPA

Готови сме да изслушаме тревогите на руската страна, заяви Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отправи днес към Москва нова покана за преговори за постигане на мирен изход от напрежението, свързано с Украйна, предаде БТА.

Повтарям поканата към Москва за добронамерени преговори в Съвета НАТО-Русия. Готови сме да изслушаме тревогите на руската страна, но тя трябва да потърси политическо решение със съюзниците, добави той на пресконференция след среща с полския президент Анджей Дуда в централата на Алианса в Брюксел.

По неговите думи скоро се очаква руските военни в Беларус да достигнат 30 000, като по границата с Украйна са струпани още стотина хиляди руски бойци. Столтенберг посочи, че това са най-мащабните подобни действия в района от края на Студената война. Той определи тези действия толкова близо до границите на НАТО като неоправдани и непрозрачни.

Обмисляме разполагане на допълнителни батальони по югоизточния фланг, все още решения не са приети, уточни Столтенберг. Той отбеляза, че Алиансът е повишил бойната готовност на силите за бързо реагиране от 40 000 бойци и обсъжда дългосрочни решения. Продължаваме да търсим мирно решение. Докато сме единни, можем да каним Русия на диалог, диалогът с Русия е още по-важен за намиране на политическо решение, заяви генералният секретар.

Полският президент Дуда съобщи, че е поставил въпроса за свикване на заседания на НАТО с Грузия и с Украйна. По неговите думи подобно действие би било израз на съпричастност с двете бивши съветски републики, които се стремят да се присъединят към алианса въпреки възраженията на Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари