Наказателна система за пенсионери!

2
Добре дошли в страната на абсурдите!
Добре дошли в страната на абсурдите!

Със сигурност сте гледали десетки официални репортажи от различни медии за неефективността на съдебната система, чували сте стотици абсурдни оправдателни присъди, които са съпътствани с обвинения за корупция, връзки по високите етажи и много други истории, които биха ви отказали да имате вземане-даване със съдилищата у нас. Някои от случаите са пресилени в медиите, а други са напълно верни. Истината е, че наказателната система в България (независимо в лицето на коя институция) работи изключително успешно за една определена група хора, която няма нито познанията нито ресурсите да защити правата си. Става дума за възрастните хора в България.

Всеки ден четем за катастрофи, скандали, престъпления, покъртителни истории на бедни хора и гладни пенсионери и се възмущаваме пред компютрите. Ако ситуацията е по-покъртителна дори си позволяваме да коментираме. И с това приключват всякакви действия по темата – било то незначителни или по-големи. И именно това е причината за сегашното ни жалко състояние. И то няма да се промени, освен ако не започнем да действаме по проблемите, които се случват в действителност. А един от най-потресаващите е това, което се случва в момента с възрастните хора и как излиза, че законът в България работи с цялата си строгост само срещу тях.

Сигурен съм, че сте чували как баба ви със замечтана въздишка казва „Ех, едно време при Бай Тошо беше друго“. И да, за тях е било идеално – изкарвали са си хляба, получавали са си заплатите, били са доволни и спокойни без да имат реална представа всъщност колко зле е било положението (изплатихме последната вноска по външния дълг от времето на Тодор Живков в края на миналата година – четвърт век след края на социализма в България). Хвърляйки поглед назад виждам, че нещата далеч не са били розови. Хората обаче поне са били спокойни – имало е достатъчно епизодично насилие, което да поддържа полицията заета, но не се е случвало нищо, което системно да застрашава начина на живот и ежедневието на хората.

В днешно време в България да малтретират пенсионери не е епохална новина. Мамка му, преди броени дни млада жена беше зверски пребита за 20 лева и това се прие някак между другото! И в масовите случаи извършителите или не са хващани, или се разминават с абсурдно смешни наказания. Естествено, че това ще ги насърчава да продължават и ще предизвиква и други да го правят – какво пречи след като е безнаказано? Разбира се, след това винаги има официални оправдания, че в случая законът е такъв и няма как да се върви срещу него или, че ръцете на институциите били вързани, защото няма доказателства. Така ще е докато няма твърд курс за справяне с този тип проблеми.

В същото време обаче законът съди с цялата си строгостточно възрастните хора. Оказва се, че системата може да работи при това прекалено добре. Пример за това са случаите на Георги Манолев и Йорданка Димова. Кое е общото между тях? В пенсионна възраст са, болни, с ниски пенсии и двамата са нарушили закона, само защото не са имали друг избор. Георги е бил заплашен със саморазправа от крадци, а Йорданка е нямала какво да яде. Прокуратурата го обвинява в опит за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана с цел да защити имуществото си след като е бил заплашен от някой, който се оказва, че вече е убивал и преди, но (изненада) не е подведен под отговорност. Случаят с възрастната жена също е потресаващ – тя е на 76 години, болна, гладна, със син на легло и около 200 лв. пенсия. Хваната е без ловен билет, в контрабанда, със старателно направени такъми.

След двугодишна работа на държавната машина днес от агенцията по рибарство и аквакултури искат от Йорданка глоба от 7400 лева. За рибата, която дори не е хванала. Жената е отправила писмо до президента с молба глобата да бъде опростена, защото в противен случай сама ще сложи край на живота си. Ето в такава ситуация са поставени възрастните хора – законите не ги защитават,а ги наказват жестоко и в един момент това да сложат край на живота си изглежда повече от привлекателна опция.Спирам да пиша до тук,защото може да повторя някои от думите на актьора Мариан Вълев в едно негово интервю.

В следващите редове ще намерите препратки към случаи с това как законът санкционира пенсионерите в България и с това как ги пази и закриля.

Санкции:
С 3500 лева глобиха 76-годишна за незаконен риболов, нямала какво да яде
Пенсионер рани крадец и сега ще го излежава
Плевенско село сковано от страх заради заподозрени в убийства
Бедствие в Коиловци заради безнаказаните обири
Страхът в село Мечка продължава
Как обраха възрастни хора за 60 стотинки
Тинейджъри биха пенсионер, снимаха се за спомен

Ние благодарим на всички отговорни органи, че следват законовата процедура до запетаята при случаите със санкциите за пенсионер.Наистина ще спим спокойно знаейки, че извършителите са си получили заслуженото. Надяваме се да видим същата ефективност на закона и в другите посочени случаи.

Автор – Венелин Добрев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари