Най-богатото село в Китай

1

Надали много хора са чували за Хуаси, а още по-малко биха се досетили, че това е едно от най-известните места в Китай.

То с гордост носи титлата „най-богатото село в Китай” и също „Село номер 1 под небето”, както гласи надписът в центъра му и е синоним на комунистическа утопия.

Днес в селото живеят около 2000 души, като всеки от тях може да се определи като милионер, защото разполага с поне 250 хиляди долара в банковата си сметка, пише BusinessInsider.

Уникалното селище е създадено през 1961г. от бившия лидер на комунистическия комитет, Ву Ренбао и предлага безплатно образование и здравеопазване. Всеки жител има луксозна вила и кола, които изглеждат по идентичен начин.

През 70-те Хуаси е бедно фермерско село, но днес генерира милиарди приходи от търговия. В него има над 80 фабрики, произвеждащи основно текстил, желязо и  стомана.  

Хуаси изнася своите продукти в над 40 държави по цял свят.  Всеки човек, който напусне селището, е принуден да изгуби всичко, включително дома, имуществото и богатството си.

Хуаси е сред примерите за създаване на утопично комунистическо селище, в което всички средства и блага са общи за жителите. Строги правила гарантират дисциплината и ежедневието им. Забранени са баровете, клубовете, а също хазарта и достъпа до интернет.

Хуаси дори има собствен небостъргач с височина от 328 метра и 74 етажа, който се казва "Висящото село на Хуаси". 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари