Сръбско село лежи върху едно от най-големите находища на мед в Европа

3
Какви проблеми създава това за местните жители?
Какви проблеми създава това за местните жители? Видео: Дойче Веле

Какви проблеми създава това за местните жители?

Жителите на Кривел в Източна Сърбия живеят върху едно от най-големите находища на мед в Европа. Медната мина е собственост на китайската компания „Зи Джин Копер” и непрекъснато се разширява. Животът в селото става изключително труден: въздухът е лош, а отглеждането на плодове и зеленчуци вече е невъзможно. Още през 2018 г. на жителите е обещано справедливо преселване, но към момента този ангажимент не е спазен, разказва „Дойче веле”, цитирана от NOVA.

Всичко, останало от природата там, е реката. Когато китайският оператор на мината изравнява коритото на селската река, за да позволи на камионите си да си проправят път към друг обект за добив на мед и злато, на жителите на селото им писва. Оттогава плакат на входа на Кривел призовава за блокада.

Според китайската компания протестите на селяните се отразяват на работата в откритата мина. Блокадата прекъсва доставките към мините.

Спорът между местните жители и китайската компания продължава от години. Цените, които фирмата предлага на селяните за земите им, са доста по-ниски от обичайните на пазара. Повечето жители са се примирили с мисълта, че ще трябва да се преместят, казва журналистът Саша Трифунович. Но къде? Мястото, където в бъдеще ще бъдат заселени хората от Кривел и други две села, далеч не е готово.

„Дойче веле” потърси за коментар кмета Александър Миликич. Той първоначално се съгласи на интервю, но скоро след това вече не беше на разположение. Жителите на селото казват, че игнорирането на медиите или други партньори в диалога е типичен подход от официалната страна. Те искат да блокират селото, докато някой най-накрая не ги изслуша.

„Зи Джин Копер” притежава три медни мини, кариера за варовик и различни преработвателни предприятия в Сърбия. Тя е един от най-големите износители на мед в страната. А сега е поискала от сръбското правителство допълнителни лицензи за добив на мед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    до 1
    Иди го изкопай ти златото бе. Аа, не можеш. То не е никак проста работа. За това компаниите, които се занимават с това, прибират процент.
  • 0
    2
    *****************************************************************************************************
    Dundee Precious Metals: вашето злато е наше! https://theinvasionofbulgariangold.wordpress.com/
  • 1
    1
    Нищо ново!
    Също като шибаните американци, които се докопаха до златото на България, благодарение на продажните ни политици!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари