Музейните експозиции в Русе посрещнаха първите си гости

0
Този уикенд ще отвори врати и Къщата на Калиопа
Този уикенд ще отвори врати и Къщата на Калиопа Видео: Русе Медиа

С отворени експозиции и спад на посетителите заради наложените ограничения отбелязват днес в Русе Международния ден на музеите.

Въпреки че възобновиха работа след отпадане на извънредното положение, музейните специалисти са притеснени заради липсата на приходи. От Регионалния исторически музей в Русе настояват Министерството на културата да отвори нова сесия за подкрепа на проекти, за да могат да развиват дейността си, информира Русе Медиа.

Музейните експозиции в Русе отвориха врати при спазване на всички изисквания, свързани със сигурността. Посетителите в закритите пространства носят маски, движението в експозициите е еднопосочно, спазва се социална дистанция. Засега обаче няма много хора.

Знаем, че до края на годината няма да има почти никакви екскурзии сред учениците, корабите по Дунав спряха окончателно. Надяваме се може би в късна есен някой и друг кораб да дойде, но условията ще бъдат променени. Разбира се, групови екскурзии няма. Т.е. към момента виждаме основно индивидуални посетители“, казва директорът на Регионалния исторически музей проф.Николай Ненов

Сред посетителите е семейството на Мартин Кушев, което отдавна чака възможност да посети Екомузея.

Радваме се, че отново отварят музеите, използваме възможността да се разходим с детето да разгледа животните. Когато има малко дете и няма къде да го заведете, не е много приятен момент, така че в момента се радваме“, казва русенецът.

Заради епидемичната обстановка най-много посетители има в музеите на открито, където вече се организират и събития.

За миналата седмица имаме посещаемост от 340 човека на Ивановски скални църкви и Средновековния Червен, което, трябва да кажем, че никак не е малко. Тук на Римската крепост Сексагинта Приста с театър „Камила“ четохме приказки за деца – разбира се, от микрофон, и от разстояние при спазване на всички задължителни мерки“, обяснява Силвия Костадинова от музея.

Този уикенд ще отвори врати и Къщата на Калиопа, а в следващите седмици в експозициите на открито предстоят прожекции на филми и камерни концерти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари