Майката на Антон Петров: Болката винаги ще ни съпътства

1
Нямам как да бъде по друг начин
Нямам как да бъде по друг начин Видео: Русе Медиа

Панихида за загиналите български войници в Кербала се състоя в Русе.

На днешния ден, в който се навършват 15 години от атентата срещу база „Индия“, близки, приятели и колеги почетоха паметта на петте жертви, сред които бе и русенецът Антон Петров.

Свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на геройски загиналия офицерски кандидат, който завинаги остана на 26 години, предава Русе Медиа.

"За нас какво да се промени за тези 15 години, тя болката винаги си остава и ще ни съпътства. Нямам как да бъде по друг начин, опитваме се да продължим напред с подкрепата на приятели, на близки“, сподели майката на Антон Иванка Петрова.

На гроба, както всяка година, дойдоха и колегите на русенеца от 68-а бригада „Специални сили“.

Най-малкото, което можем да правим, е да не забравяме. И мисля, че това го правим. Освен това, мисля, че това е едно голямо уважение и към нас самите, освен към тяхната памет, към всички тия, които продължаваме, към Българската армия, към специалните сили конкретно и към техните близки“, каза бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада.

На церемонията присъстваха още кметът на Русе Пламен Стоилов и зам.областният управител Валентин Колев.

Това младо момче загина на хиляди километри от дома , за да защитава каузата на една структура като НАТО и една структура като ООН, които се бореха за световния мир. Трябва да ги тачим тези момчета, трябва да ги пазим в паметта си“, заяви кметът на Русе.

Паметта на русенския рейнджър бе почетена с венци и цветя и едноминутно мълчание. Бе връчен и съболезнователен адрес от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Припомняме, че Антон Петров загина на 27 декември 2003 г., на 156-ия ден от началото на мисията на първия българския батальон в Ирак. На този ден в района на база „Индия“ местни бунтовници взривиха кола бомба. На място загинаха още Георги Качорин, Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров, по-късно в болницата в Багдад почина и Николай Саръев. При атаката бяха ранени общо 27 български рейнджъра.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари