В Русе отбелязват с панихида 20 години от атентата в Кербала

0
Тази година се навършват 20 години от атентата, при който загинала петима български военнослужещи
Тази година се навършват 20 години от атентата, при който загинала петима български военнослужещи Снимка: Русе Медиа

Тази година се навършват 20 години от атентата, при който загинала петима български военнослужещи

На 27 декември от 11:00 часа на гробищен парк „Чародейка“ в Русе ще се проведе възпоменателна церемония и панихида в памет на офицерски кандидат Антон Петров, който завинаги остана на 26 години при кървавия атентат в Кербала.

Церемонията се провежда ежегодно, като тя е организирана от семейство Петрови и Съвместното командване за специални операции. На нея ще присъства лично командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, както и над 40 военнослужещи от Съвместното командване за специални операции, съобщи Русе Медиа.

На 27 декември от 11:00 часа по Военния телевизионен канал ще бъде излъчен и филмът „Разкази от Кербала“. Автор на лентата, която разказва за събитията от преди 20 години, е Николай Чадаров. Филмът беше прожектиран вчера в Централния военен клуб в присъствието на министъра на отбраната, висши военни и роднини на загиналите бойци.

На 27 декември 2003 г. в 11:45 часа база „Индия“ в Кербала, Ирак, е атакувана с камион-бомба. Ръцете на шофьора-атентатор са завързани за волана, така че машината да не може да спре дори, след като военните откриват стрелба. Секунди по-късно следва мощен взрив. Вследствие на атаката загиват майор Георги Качорин, командир на рота; старши лейтенант Николай Саръев, командир на взвод; и офицерските кандидати Иван Инджов – командир на отделение, Антон Петров – командир на отделение и Свилен Киров – мерач. Всичките те са повишени в звание посмъртно. Други 27 от българските бойци са тежко ранени, а базата – сериозно повредена.

България участва в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от август 2003 г. до декември 2008 г. За този период Българската армия губи 13 военнослужещи, сред които още един русенец – офицерски кандидат Валентин Донев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    пп
    Съгласен с коментар #1.
  • 1
    5
    Срам!
    Срам и погнуса може да се изпитва към този свещенник, който ще извърши тази гнусотия! Кога православието ни стана терористично, та да почита окупатори нахлули тежко въоръжени в чужда държава?
  • 0
    4
    asfcv
    F35 USS Independence Minuteman III
  • 1
    3
    Spermaman
    Ква панахида бе, трябва народно веселие да е. Да се ядат кебабчета и да се пие вино! Няколко наемни убиеца по-малко!
  • 1
    2
    Чакай, чакай
    Шибаното копеле е отишло на 3000 километра от България, за да избива иракски мъже, жени и деца !!! И на това му се вика атентат ли? Ако си защитя жилището срещу бандити, атентатор ли съм? Добре е, че поне няма да се разплодява този урод.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари