Иванка Петрова: Двайсет години минаха, но болката е същата!

3
Офицерски кандидат Антон Петров остана завинаги на 26 години
Офицерски кандидат Антон Петров остана завинаги на 26 години Снимка: Мартин Пенев / БТА

Офицерски кандидат Антон Петров остана завинаги на 26 години

В Русе днес бе почетена паметта на загиналия преди 20 години при нападението над база "Индия" в Кербала, Ирак, офицерски кандидат Антон Петров. Пред гроба му се поклониха роднини, приятели и негови бойни другари, които положиха венци и цветя. Изпълнени бяха и по пет залпа с автомат.

Офицерски кандидат Антон Петров остана завинаги на 26 години.

Сред официалните гости бяха генерал-майор Явор Матеев - командир на Специалните сили на Българската армия, Димитър Стоянов - секретар по сигурност и отбрана на президента на България, областният управител на Русе Данаил Ковачев и кметът на града Пенчо Милков.

"Двайсет години минаха вече и като се обърна, сякаш беше вчера. Болката е същата. Получаваме много голяма подкрепа от неговите бойни другари. През годините го доказаха, че те са мои синове", каза майката на Антон Петров Иванка Петрова.

Генерал-майор Явор Матеев заяви, че 20 години минават като миг, но 20 години минават и много тежко и трудно всеки път, когато си спомним за делото на Антон Петров и всеки път, когато заставаме тук пред неговия гроб.

"За мен това са дни на памет и поука. И поуката със сигурност ни казва, че тогава и сега винаги може да се направи и нещо повече. Това е основната задача на всички нас", каза генерал-майор Матеев.

При атаката в база "Индия" в Кербала на 27 декември 2003 г. загинаха още четирима български военнослужещи.

Офицерски кандидат Антон Петров е удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Русе". Всяка година на рождения му ден - 14 декември, майка му Иванка Петрова връчва стипендия на ученик от професионалната гимназията по речно корабостроене и корабоплаване в Русе, в която е учил синът ѝ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари