Магистралата към "Ада"

0

Тя е по-страшна и от фаталния Път на смъртта в Боливия

Наричат го Магистралата към ада. Пътят се вие през планината в продължение на 106 км., като има 29 главозамайващи серпентини.

Шосето не е обезопасено с каквито и да е перила, които да предпазват шофьорите на коли, мотори и колела от спускащите се надолу пропасти, пише dangerousroads.org (от англ. “Опасни пътища”), цитирани от 24 часа.

Сайтът, който се специализира в търсенето на опасни пътища по света, определя “Байбюрт D915” в Турция като най-смъртоносното шосе на земята, което оставя след себе си дори печално известния Път на смъртта в Боливия.

Ако искате да вдигнете адреналина си максимално, заминете за Североизточна Турция. В провинция Трабзон, която опира в Черно море, се намира най-опасният път на света - Магистралата към ада.

Пътят е разположен в подножието на планината Соганлъ, висока 1828 м.

Построен е от руски войници през 1916 година.

На места е толкова тесен, че е невъзможно да обърнеш колата. Турските власти редовно затварят части от пътя в планината през зимата, за да предотвратят падането на коли в смъртоносните урви.

За разлика от Пътя на смъртта в Боливия, който се използва главно от туристи, рискуващи живота си заради невероятните гледки, шосето в Турция е работно и се използва от местните хора. За тях то е важен път за комуникация с околните провинции. Те минават по него с всякакъв транспорт - от камиони до мотоциклети.

“Разказите и снимките не са достатъчни, за да опишат колко опасен е този път”, коментира сайтът. Едно от най-верните определения, които могат да се дадат за него, е, че това е наистина екстремен път, пише сайтът за опасните пътища. Той се вие в планината, а от самия му край надолу се спускат главозамайващи пропасти, дълбоки стотици метри

Това със сигурност не е шосе за хора, страдащи от световъртеж или пък от страх от свлачища. Не е за превзети шофьори или пък за хора без опит.

Според сайта по този път могат да се движат само самоубийци, луди или хора, на които им е платено, за да го направят. Това шосе е унижило много самохвалковци, предупреждават специалистите.

Шосето свързва град Оф в турската провинция Трабзон в района на Черно море с град Байбурт в Североизточна Турция, на река Чорох. Най-известната част от шосето се намира в зоната Деребасъ Тесислери.

Има 13 убийствено остри завоя. Само в продължение на 5,1 км. шосето се качва от 1712 м. на 2035 м. надморска височина

Пътят е в ужасно състояние и е изпитание за уменията и куража на всеки шофьор, дори и на най-опитния. Има много малко възможности за грешки, които не са фатални, по този път. Старайте се да не гледате настрани, докато шофирате, това все повече ще засилва чувството за дезориентация по пътя.

Ако искате да се насладите на страховитата гледка, по-добре спрете колата и слезте, за да огледате серпентините. Панорамата е наистина невероятна, през зимата гледката е главозамайваща. Но пътят е само за шофьори с добър вестибуларен апарат.

Шосето се качва на височина 2035 метра над морското равнище. Стръмната част е наистина ужасна. Началото и краят на шосето са асфалтирани, но в централната си част то е покрито само с чакъл. Има и няколко участъка, които са толкова тесни, че ако там се засекат две коли едната от тях трябва да се връща назад километри до по-широко място.

Пътят става кошмар, когато е мокро или тъмно, или пък и двете.

Не тръгвайте в никакъв случай по това шосе, ако времето е лошо.

По всяко време и на всеки участък може да бъдете застигнати от свлачище или пък лавина.

През зимата много често шофьорите са блокирани за часове от непредсказуеми снежни бури и виелици. В района много често има дъждове и мъгли. Заради това участъци могат да станат кални и хлъзгави или пък да се покрият с лед при внезапно застудяване.

Ако все пак се решите да тръгнете, в никакъв случай не забравяйте фотоапарата си. Възможностите за снимки са уникални! 

Екстремни пътища привличат туристи на всички континенти

Има немалко шосета по света, които могат да изправят косите на всеки шофьор.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари