Каква е обстановката в страната след започналите снеговалежи?

1
Не са добри условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба
Не са добри условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба

Не са добри условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупредиха за усложнена зимна обстановка и обявиха оранжев код в 14 области от Западна и Централна България и от първа степен - жълт код, за останалата част от страната. Снеговалежите започнаха вече почти навсякъде, очаквания са за образуване на снежна покривка между 5 и 15 сантиметра, в планинските райони - до 25-30 сантиметра. Ще има и рязко понижение на температурите, придружено с умерен вятър, с условия за виелици и навявания.

Към момента се извършват обработки със смеси срещу заледяване във всички 24 райони на Столичната община (СО) приоритетно по улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, съобщиха от пресцентъра на СО в информация за обстановката към 7:30 ч. днес.

Започнали са частични обработки и по някои основни улици в районите, както и вътрешноквартални улици в зависимост от снеговалежа. На терен в активен режим са 147 снегопочистващи машини.

В Природен парк Витоша са опесъчени участъци от двата пътя - кв. „Бояна“ – местност Златни мостове, и кв. „Драгалевци“ – хижа „Алеко“. Ще се допускат само автомобили, с вериги. В интервала от 11:00 до 14:00 ч. не се разрешава движението на превозни средства по планинските пътища.

Към момента градският транспорт се движи при зимни услови по обичайните си маршрути и изпълнява всички свои линии.

Екипите на Столичния инспекторат следят обстановката и контролират дейността на почистващите фирми. Извършва се и почистване на прилежащите пространства към спирките на градския транспорт, подходи към подлези и метростанции. Обходи на терен извършват екипите на дирекцията „Аварийна помощ и превенция“. От Столичната община напомнят на шофьорите да карат само с автомобили, подготвени за движение при зимни условия, да бъдат внимателни и да шофират със съобразена скорост.

Не са добри условията за туризъм по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС).

Облачно е, вали сняг, във високите части видимостта е намалена. Температурите варират от минус 4 до 1 – 2 градуса. Планинските спасители препоръчват на туристите да се съобразяват с обстановката и да се обличат топло. Съоръженията в курортите работят.

Над планините ще бъде облачно, с валежи от сняг, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще се образува снежна покривка. По проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен, североизточен, а по билата - югозападен, вятър. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°.

В област Стара Загора пътната обстановка е спокойна, но е динамична, съобщи за БТА дежурният оператор в Областното пътно управление - Стара Загора (ОПУ - Стара Загора). На терен са работили общо 13 машини, които са почиствали и опесъчавали.

Температурата на прохода Шипка е минус четири градуса, в момента вали сняг, пътната настилка е заснежена и обработена, а видимостта е добра. На другия старопланински проход в област Стара Загора - Хаинбоаз, също вали слаб сняг, видимостта също е добра и пътните настилки са мокри и обработени. Температурата е минус един градус.

В района на Павел баня, Шипка, Гурково, Мъглиж и село Ягода също вали мокър сняг.

На автомагистралите „Тракия“ и „Марица“ настилките са сухи, а видимостта е добра.

Ограничава се движението на моторни превозни средства над 12 т по пътя I-2 Русе – Разград и пътя I-5 Русе – Велико Търново на територията на област Русе, поради обилен снеговалеж. Това съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура".

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП), съобщиха на сайта си от Главната дирекция „Гранична полиция“ - МВР.

По границата с Румъния трафикът е интензивен на ГКПП „Кардам“ и „Дунав мост Видин“ на изход за товарни автомобили.

По границата със Сърбия трафикът е интензивен на ГКПП „Калотина“ на изход за товарни автомобили. На пункта „Калотина“ се извършват строително-монтажни дейности, които налагат временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. През празничните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване.

По границата с Турция е интензивен трафикът на ГКПП „Капитан Андреево“ на изход за товарни автомобили.

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове по границата с Гърция. През граничните пунктове „Маказа“, „Златоград“ и „Ивайловград“ могат да преминават само леки коли и микробуси.

По границата с Република Северна Македония трафикът е нормален на всички гранични пунктове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари