Криминализират употребата и разпространението на райски газ

1
Райският газ ще бъде включен в Списъка с опасни за здравето вещества
Райският газ ще бъде включен в Списъка с опасни за здравето вещества

Райският газ ще бъде включен в Списъка с опасни за здравето вещества

Министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев ще инициира промени в действащото законодателство, обвързани с притежанието и употребата на диазотен оксид (райски газ). Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Предложението е подкрепено на днешното заседание на Националния съвет по наркотични вещества, предаде БТА.

С промените ще се създаде възможност за изготвянето и поддържането на Списък с опасни за здравето вещества. В него ще бъдат включени вещества, които не могат да бъдат класифицирани като наркотични, но могат да окажат вредно въздействие върху човешкото здраве. Приоритетно в списъка ще бъде включен райският газ, като по този начин продажбата, притежанието и употребата му, ще бъдат преследвани от закона. Създаването на Списък с опасни за здравето вещества цели повишаване на контрола при употребата и злоупотребата с диазотен оксид на територията на България.

С последната законова промяна – обнародвана през август миналата година, е забранена продажбата на райски газ и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18 години; на територията на детските градини, училищата, общежитията за ученици, лечебните заведения; на спортни прояви, организирани за деца и ученици; на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици; в закритите обществени места, с изключение на продажбата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост. През юли депутатите единодушно приеха промените в Закона за здравето.

При нарушение на забраната за продажба глобата за физическите лица е от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12 000 лв., предвиждат законовите текстове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари