Красимир Вълчев: Родителите могат да са спокойни

2
Министърът на образованието коментира срока на карантината за здрави ученици
Министърът на образованието коментира срока на карантината за здрави ученици Снимка: БГНЕС

Родителите могат да са спокойни, категорично не предвиждаме цялостно преминаване към дистанционна форма на обучение

Това обяви във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от „Фокус“ .

„Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, нещо, което във всички страни се случва, е превключване за отделни паралелки. Надявам се да няма за цели училища, цели общини и цели области. Към момента имаме 4 на 1000 карантинирани паралелки, т.е. 4 учат в електронна среда, 996 учат в училището. Ако се запазят тези среднодневни стойности, очакваме с натрупване този процент да се покачи максимум до 1%. Да се надяваме, че няма да имаме значително завишаване на общия брой на заразените”, обясни просветният министър.

Той напомни, че всяка година при грипна епидемия има между една и три седмици грипна ваканция и уточни, че тази учебна година няма да има грипна ваканция, а ще има преминаване на обучение в електронна среда и то на ниво области.

Министърът коментира и срока на карантината за здрави ученици.

„Дискусионен е въпросът дали трябва да се намали срокът на карантина за деца, които нямат изразена симптоматика, но са били контактни и са поставени под 14-дневна карантина. Тук трябва лекар епидемиолог да се произнесе. От гледна точка на образованието е по-добре да е по-кратък срокът. 14-дневният срок гарантира, че ако има вирус в организма на човек, той ще се изчисти. Наблюденията показват, че вирусът остава в организма до 10-12 дни. 14-дневният срок гарантира, че детето или учителя ще се върнат здрави на училище”, разясни Вълчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари