Ученици от Русенско се запознаха с възможностите за обучение във ВВМУ

2

Курсантите, избрали да се обучават във ВВМУ, получават безплатно обучение, стипендия за звание, осигурено място за спане, хранене, ежедневна униформа, както и осигурена работа след завършването им

При сериозен интерес премина представянето на специалностите в Русе, по които се обучават студенти и курсанти във Висшето военноморско училище /ВВМУ/ „Никола Йонков Вапцаров“. Повече от 200 единайсетокласници и дванайсетокласници от региона се включиха в инициативата, която се реализира с подкрепата на областния управител Анатоли Станев, началника на Регионалното управление на образованието /РУО/ д-р Росица Георгиева и ръководството на Община Русе.

Според Станев училището не страда от липса на кандидати, но е добре младите хора, на които им предстои избор да се запознаят отблизо с възможностите за обучение в един от най-престижните университети в областта на морското дело, без да се подценява и ролята на Русенския университет за развитието на региона и страната. „Формулирайте ясно мечтите си и постигайте целите си. Бъдете последователни и знайте, че може да постигнете всичко – просто трябва да спазвате определен алгоритъм“, каза Станев пред учениците. „Радостен съм, че представители на ВВМУ са тук. Все пак Русе е мястото, от където българският флот е тръгнал и съответно образованието в тази сфера“, допълни още Станев. Той бе категоричен, че ще продължи да подпомага подобни инициативи.

От своя страна д-р Росица Георгиева ВВМУ заяви, че университетът е едно от най-емблематичните и знакови висши училища в страната и в международен аспект. Тя пожела на учениците бъдещи успехи.

Дано днес е денят, в който ще ви помогнем да сбъднете една от своите мечти”, сподели още началникът на РУО. Флотилен адмирал Медникаров отново подчерта, че традиционно подготвят най-добрите кадри за морската индустрия, ИТ-сектора и за въоръжените сили. „Макар да не е голямо учебно заведение, то подготвя и създава изключително успешни хора“, заяви ректорът на университета. Понастоящем цивилните специалности са в сферата на националната и регионална морска сигурност, мехатрониката, корабоводенето, корабните машини и механизми, електрообзавеждането на кораби, мениджмънта на пасажерски кораби, корабоплаване, експлоатация на флота и пристанищата, мениджмънт на водния транспорт, логистика, информационни и комуникационни технологии и киберсигурност. Колкото до приема на курсанти, той е в специалностите: организация и управление на военни формирования на тактическо ниво, корабоводене, корабни машини и механизми, мехатроника, военноморски комуникации и радиотехнически системи, кибероперации, логистика на формированията от ВМС, а също и медицинско осигуряване на въоръжените сили.

Курсантите, избрали да се обучават във ВВМУ, получават безплатно обучение, стипендия за звание, осигурено място за спане, хранене, ежедневна униформа, както и осигурена работа след завършването им. Всички студенти се възползват от настаняване в общежитие и използване на студентски стол, възможност за участие в стажантски програми, както и организиране на контакти с водещи фирми в бранша.

Припомняме, че ВВМУ е най-старото техническо училище в България. Учебното заведение се класира и сред 10-те най-добри морски училища в света, като в повечето случаи заема между второ и четвърто място в престижната класация, която съпоставя обучението в близо 100 специализирани ВУЗ-а. Понастоящем в учебното заведение се обучават около 3000 студенти и курсанти, като няма ограничения за това колко жени могат да бъдат приети в дадена специалност. По последни данни стартовата заплата на завършилите най-търсените специалности е около 3500 евро, като в период от няколко години тя често достига и дори надхвърля 10 000 евро. Университетът е сертифициран дори от японското министерство на земята, инфраструктурата, туризма и транспорта.

В срещата в зала „Европа“ участваха още заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев, както и началникът на Военното окръжие подполковник Васил Петров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Сакън
    Не нарушавайте рахата и не конкурирайте Ристювия делиормански унивилает, че какво ще прави, ще намалее лапането и хваленето. Как ли го е преживял мазния селски цървул някой да дойде на територията му и да му обтяга нервите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари